Facebook alueellisen mainonnan välineenä

Amerikkalainen Facebook on mahdollistanut vuosia Suomessakin alueellisen markkinoinnin Facebook käyttäjille. Nykyään tämä on mahdollista myös Instagramissa, saman META yrityksen omistaessa molemmat alustat. Mutta tänä kesänä olen saanut itse huomata, että monet suomalaiset yritykset eivät osaa käyttää Facebook alustaa. Tässä pari nostoa aiheesta.

Facebook-mainonta on tehokas työkalu paikallisille yrityksille, mutta siinä on muutama pikkuseikka, jotka tulee määritellä ensin. Sen avulla yritykset voivat tavoittaa potentiaalisia asiakkaita alueellisesti ja kohdennetusti. Tässä on joitakin asioita, jotka yrityksen tulisi harkita hyödyntäessään Facebook-mainontaa:

Kohderyhmän määrittely

Facebook-mainonnan avulla voit määrittää tarkasti kohderyhmäsi. Voit kohdentaa mainoksesi esimerkiksi tiettyyn ikäryhmään, sukupuoleen, sijaintiin, kiinnostuksen kohteisiin tai jopa käyttäjien aiempiin ostokäyttäytymisiin. Paikalliselle yritykselle erityisen hyödyllinen on mainonnan kohdentaminen tietylle maantieteelliselle alueelle. Varsinkin sijaintimääritykset ovat viime aikoina vastaan tulleissa suomalaisissa mainoksissa olleet väärin. Asetuksena on nimittäin ollut yksinkertaisesti SUOMI, vaikka yritys itse ei toimi koko Suomen alueella. Tämä tapahtuu yksinkertaisesti siksi, että monelle mainostajalle Facebook suosittelee aluksi alueeksi Suomea – mainostajan tulee itse rajata alue joko kaupunkien tai näiden ympärille tehtyjen ympyröiden avulla – se ei ole vaikeata, mutta rajaus pitää tehdä. Muuten mainos tuottaa liikaa osumia oman todellisen toimialueen ulkopuolelle.

Budjetti

Facebook-mainonta on suhteellisen edullista verrattuna moniin perinteisiin mainosmuotoihin. Voit määrittää päivittäisen tai koko kampanjan budjetin ja Facebook pyrkii jakamaan mainoksesi koko budjetin aikana mahdollisimman tehokkaasti. Voit kyllä kuluttaa Facebook mainontaankin liikaa rahaa määrittelemällä mainoksesi alueen ja ajoituksen väärin.

Visuaalinen sisältö

Facebook on visuaalinen alusta, joten hyvin suunniteltu ja houkutteleva visuaalinen sisältö on tärkeää. Hyödynnä kuvia, videoita ja grafiikkaa esitelläksesi tuotteitasi tai palveluitasi houkuttelevalla tavalla. MItä yksinkertaisempi mainos – sitä toimivampi se on. Muista kuitenkin että Facebook mainos yleensä vasta ohjaa potentiaalisen asiakkaan ottamaan sinuun yhteyttä tai ostamaan tuotteen teidän verkkokaupasta – se varsinainen myyntieste saattaa tulla siellä vastaan..

Selkeä call-to-action

Mainoksissasi tulisi olla selkeä kehotus toimintaan (“call to action”, CTA). Kehota ihmisiä vierailemaan verkkosivuillasi, liittymään sähköpostilistallesi, osallistumaan tapahtumaan tai tekemään osto.

Mainonnan optimointi

Facebook tarjoaa työkaluja ja analytiikkaa, joiden avulla voit seurata mainostesi tehokkuutta ja optimoida niitä. Hyödynnä näitä työkaluja selvittääksesi, mitkä mainokset toimivat parhaiten ja mihin kannattaa panostaa tulevaisuudessa.

Yhteisön rakentaminen

Facebook ei ole vain mainostamista varten, vaan se on myös alusta yhteisön rakentamiselle. Käytä Facebook-sivuasi kommunikoimaan asiakkaittesi kanssa, jakamaan uutisia ja tietoa yrityksestäsi, ja rakentamaan asiakassuhdetta. Tässä tärkeätä on se suunnitelmallisuus ja jatkuva sisällöntuottaminen. Pelkät tarjousviestit ja hyvän juhannuksen, vapun ja joulun toivotukset eivät ole riittävää toimintaa sosiaalisessa mediassa.

Muistathan, että tehokas Facebook-mainonta vaatii suunnittelua, kokeilua ja jatkuvaa optimointia. Ole valmis testaamaan erilaisia lähestymistapoja, oppimaan tuloksista ja tekemään tarvittavia muutoksia strategiassasi.