Jouluruoat mielessä

Olen itse lähtöisin Hämeestä ja voin kertoa, että oman lapsuuteni jouluruoat ja yleensäkin ruoat olivat aivan eri ruokia kuin mitä nykyään syödään jouluna. Tottakai asiaan vaikuttaa myös se, että elämme aivan eri aikaa ja kaupasta löytyy vaihtoehtoja.

Muistan tälle alueelle tullessani, että en ollut aiemmin esimerkiksi koskaan syönyt voileipäkakkua, eihän se jouluruokaa ole, mutta kertoo, kuinka erilaisesta ruokapiiristä olin tulossa ja jo tuo yksittäinen ruoka kertoi minulle, että tulossa on varmaan paljon muutakin.

Joulu on monelle, ei vain minulle, yltäkylläisyyden, kiireettömyyden ja rauhan aikaa. Vaikka en itse ole mitenkään yli uskonnollinen, on joulurauha meidän perheessä toivottu ja odotettu aika rauhoittua tässä elämän kiireessä.

Jouluruokaa aletaan tehdä jo hyvissä ajoin, sillä mikäli aiotaan oikeasti viettää perheen, lasten ja välillä sukulaisten kanssa yhteistä joulua, on ruoka hyvä tehdä mahdollisimman paljon itse. Meillä esimerkiksi joululaatikot, joululeivät yms on monena vuonna tehty alusta alkane itse – en minä kylläkään. Joululaatikot olivat tuttuja jo lapsuudesta, mutta vasta täällä Uudellamaalla olen oppinut niistä pitämään, sillä viimeiset 20 vuotta olen saanut syödä itsetehtyä laatikkoa, joka muuten on aivan erilaista kuin se teollisesti valmistettu laatikko.

Vuosien varrella joulupöydässä ovat vierailleet myös monet kalat lukuunottamatta lipeäkalaa, joka ei joulupöytäämme tule, sen sijaan lohi erimuodoissa, sillit, hauki, erikalojen mädit ja mousset ovat tulleet tutuiksi. Kaikkia lajeja ei luonnollisestikaan ole joka joulu vaan vaihtelevasti joulusta toiseen jouluun.

Ainoa mikä on säilynyt pitkälti samanlaisena kuin mitä muistan lapsuudestani, on joulukinkku, ja sen kuorruttaminen. Joulukinkkuja on kyllä tullut syötyä aivan liikaa ja tiedän, ettei minusta koskaan vegeihmistä saa, vaikka täytyy myöntää, että nykyään saatan syödä parikin päivää kaikkea muuta kuin lihaa.

Mutta joulupöydässä liha on yksi pääosanesittäjä, sitä on kylmänä alkuruokien joukossa ja tottakai lämpimänä pääruokana. Lihaa voi olla kalkkunaa pekoniin käärittynä tai sisäfilettä kunnon puolikypsänä ja lämpimässä pöydässä voi olla lihakastiketta ja pääosassa kinkku – joka ei enää siinä vaiheessa kovin lämmin ole.

Joulu on syömistä syömisen jälkeen ja joulupöydässä on oikeastaan vain yksi ruoka, mitä jostain syystä en liiemmin harrasta, vaikka sitä joka joulu on tarjolla. Se on nimittäin rosolli. Vaikka näen, kuinka se valmistetaan ja tiedän, että syön kaikkia niitä asioita sellaisenaan, jostain syystä jätän useimmiten rosollin syömättä- syön sitten enemmän esimeriksi joululaatikoita, joihin viime vuosina on tullut lisänä bataattilaatikko.

Vaikka joulukuu on vasta alkanut ja alamme viettää Suomen 100. syntymäpäivää, omat ajatukseni ovat jo joulussa ja joulun rauhassa. Juhlitaan nyt nämä synttärit vauhdikkaasti ja sitten vähitellen jouluostosten kautta ja viimeistään työpäivien kautta joulunviettoon.