Kierrätystalous(ko)

Viimeisten vuosien aikana kirpputorit ovat lisääntyneet Suomessa. Eikä vain paikat, vaan myös digitaaliset kirpputorit ja vastaavat vaihdetaan-palstat Facebookiin. Olemmeko siis siirtymässä takaisin jonkinlaiseen kierrätys-ja vaihdatustalouteen, missä raha ei enää liiku?
Kirpputoreilla kuitenkin näkee nopeasti, että osa tavaroista on uusia(!), osassa hinnoittelu on kuin kaupoissa, ja osa oikeasti haluaa eroon omista tarpeettomista tavaroistaan ja ne pääsevätkin nopeasti kiertoon, mikäli vain ovat kunnossa.
Valitettavasti mukaan mahtuu sitten myös niitä hyväksikäyttäjiä, jotka laittavat rikkinäiset tai huonokuntoiset tavaransa kiertoon, kertomatta siitä uudelle omistajalle – ja näissähän ei sitten ole mitään ostajan turvaa.

Verotus

Kirpputorikauppa on yksityistä kauppaa, josta ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa, eikä muutakaan veroa. Yksityishenkilö voi myydä oman perheensä käytössä olleita tavanomaisia tavaroita verovapaasti, jos myynnistä saadut voitot ovat yhteensä enintään 5000 euroa vuodessa. Jos saat vuodessa myyntivoittoja yli 5000 euroa, sinun on maksettava rajan ylittävästä osasta luovutusvoittoveroa. Voitolla tarkoitetaan myyntihinnan ja ostohinnan erotusta.
Verotuksen kannalta ei ole merkitystä, millaisella kauppapaikalla tavaroita myyt. Samat säännöt pätevät niin perinteisillä kirpputoreilla, pihakirpputoreilla, internetkirpputoreilla kuin internetin huutokauppasivustoillakin myytyihin tavaroihin.

Työn kierrätys/vaihdatus?

Onko sinulle tuttu sana aikapankki? Aikapankki tarkoittaa tapaa antaa ja saada työsuorituksia ilman verottajaa välissä. Tämä vain lienee muuttumassa tulevaisuudessa.
Verottaja: Vaihtotyö ei ole verotonta talkootyötä. Vastavuoroisuuteen perustuvalla vaihtotyöllä tarkoitetaan kirjallista tai suullista sopimusta, jolla molemmat osapuolet sitoutuvat tekemään vastavuoroisesti työtä toiselle sopijapuolelle. Palkan tai palkkion määrä on summa, jonka työn teettäjä olisi muutoin joutunut maksamaan. Määrältään vähäinen naapuriapuun perustuva vaihtotyö voidaan kuitenkin jättää huomioon ottamatta.
Aikapankki: Aikapankin verkkotorilla vaihdetaan palveluita aikaa vastaan. Periaatteena on, että kaikkien aika, työ ja avun tarve ovat yhtä arvokkaita! Aikapankit toimivat kansainvälisesti tunnetun Time Banking –periaatteen mukaisesti. Aikapankissa ideana on vaihtaa palveluita siten, että vaihdonyksikkönä on aika: 1 (vaihtovaluutta) vastaa yhtä työtuntia. Kaikkien palveluiden vaihtoarvo on sama.

Olemmeko siirtymässä pois rahasta?

Jos vaihdamme tavaroitamme netissä ja haemme palvelut aikapankista, mihin tarvitsemme rahaa? Ruokatarvikkeetkin voisi hakea tiloilta, kuten ennen… paitsi, että kehityksemme on oikeasti ajanut tämän kaiken ohi ja raha on tullut vaihtovälineeksi, niin tavaroille kuin työlle. Kierrätystalous vain antaa tavaroille pidemmän käyttöiän (toivottavasti).