Kolikkopelejä kotona istuen tai metrossa matkustaessa

Kaukana ovat ne ajat, kun ainoa paikka pelata kolikkopelejä oli huoltoaseman nurkkaus. Silloinkin pelinä oli vain pajatso tai jasso, ja voitot maksimissaan muutaman markan. Vähitellen erilaiset kolikkopelit kehittyivät Suomessakin ja saataville tuli mitä erilaisempia pelejä ja samalla pelit myös levisivät ravintoloihin ja ruokakauppojen auloihin – lähinnä joka paikkaan missä oli enemmän ihmisiä liikkeellä – näin siis Suomessa. Kehitys tapahtui vähitellen parin kolmenkymmenen vuoden aikana.

Nykyaikana kolikkopelejä on sitten jo mahdollista pelata 24/7 ja missä tahansa. Pelejä on tarjolla satoja. Sinäkin voit kokeilla kolikkopelejä ihan kotisohvalta tai vaikkapa älypuhelimellasi, missä tahansa sitten oletkin – kunhan vain sinulla on pääsy wifi-verkkoon.

Suomalaisessa kulttuurissa on kolikkopeleillä vahva historia ja niitä löytyykin perinteisessä muodossaan yhä lähes jokaisen kaupan ja huoltoaseman aulasta. Lähes jokainen suomalainen pelaa aika-ajoin pelikoneita, eurolla tai kahdella – ajankuluksi tai voittaakseen. On helppoa laittaa kauppakäynnin yhteydessä muutama euro koneeseen ja koittaa onneaan hedelmäpelissä.

Haluatko Vegas-kokemuksen livenä kotiisi tai mobiililaitteeseesi, vai oletko vain sen verran laiska, että et jaksa lähteä lähikapakkaan tai lähikauppaan pelaamaan? Siinä tapauksessa Betssonin klassiset kolikkopelit ovat juuri sinua varten. Betssonin kolikkopelit antavat sinulle mahdollisuuden kokea todellista casino-jännitystä sekä voittaa käsittämättömiä jackpoteja missä ja milloin tahansa.  Pelejä löytyy valikoimasta kymmeniä ja pelien isot voittopotit vaihtelevat ja aina välillä joku pelaaja voittaa juuri tuon ison voittopotin eli jackpotin.

 

Pajatson historia

Pajatso on perinteinen suomalainen rahapeliautomaatti, jossa yritetään saada kolikko kimpoamaan oikeaan porttiin. Suurimman voiton saa keskimmäisestä portista. Reunoissa on ns. ressuportit, joista saa voiton vain silloin, kun ne ovat täynnä. Pajatsosta on tehty myös Komeettajasso-pajatso, jossa on perinteisen pajatson lisäksi onnenpeli. Komeettajassossa porttien voittosummat vaihtelevat ja keskiportin voittosumma arvotaan.

Suomeen pajatso (bajazzo) saapui 1920-luvun puolessavälissä. Aluksi pajatsotoiminta Suomessa ei ollut monopolisoitua, vaan kuka tahansa saattoi sijoittaa pelejä kansan pelattavaksi. Vuonna 1933 säädettiin asetus, jossa pajatsojen pito sallittiin vain hyväntekeväisyysjärjestöille, tosin yksityiset henkilöt saattoivat toimia edelleen pelien valmistajina. Vuonna 1937 asetusta tiukennettiin ja pelien pitäminen sallittiin vain sitä varten varta vasten perustetulle Raha-automaattiyhdistykselle (RAY). RAY on valmistanut pajatsoja perustamisvuodestaan (1938) alkaen. Pajatson mekaaninen rakenne pysyi pääosin alkuperäisen kaltaisena vuoteen 1967 asti, jolloin markkinoille tuli 50 pennin pajatso uusine teknisine ratkaisuineen. Tästä kehitys on kulkenut eteenpäin elektronisen pajatson (v. 1981) kautta nykyisiin pajatsomalleihin, Pajatsoon ja Komeettajassoon.

Vuonna 2009 Raha-automaattiyhdistys lanseerasi uusimman version pajatsosta. Siinä on kaksi peliä, Classic Jasso ja Porttipeli. Uusi pajatsoversio tarjoaa muun muassa mahdollisuuden useamman pelaajan peleihin. RAY poisti viimeisen pajatson käytöstä alkuvuonna 2015. Suomessa pajatsoa voi pelata enää netissä tai mobiilissa.