Kryptovaluutat, metaverse ja markkinointi

Kryptovaluuttojen tulo muutama vuosi sitten loi tullessaan aivan uudet markkinat sijoitusalalle, Bitcoin, Ethereum ja monet muut kryptot ovat osoittaneet vaikeutensa sijoituskohteina. Nyt ovat sitten tulossa eri maiden omat digitaaliset valuutat kuten Euroopan oma digieuro ja Kiinan ja USA:n omat valtiolliset digivaluutat – puhumattamaan sitten mitä esimerkiksi Facebookin luojan Mark Zuckerbergin miljardeja dollarien sijoitus-ja kehityskohde metaverse tulee tuomaan mukanaan.

Kryptovaluutat ovat niin mielenkiintoinen kokonaisuus, että aiheeseen liittyviä sivustojakin on maailmalla tuhansia, ja uutisia eri kryptoalustoista ja kehitysprojekteista tulee jatkuvalla syötöllä.

Kriittinen haavoittuvuus vaarantaa koko Cosmos-ekosysteemin

Cosmoksen kehittäjät ovat löytäneet kriittisen haavoittuvuuden Cosmos-ekosysteemissä. Cosmoksen toisen perustajan Ethan Buchmanin mukaan kriittinen tietoturva-aukko asettaa kaikki IBC:tä käyttävät lohkoketjut vaaraan.

BNB Chain kärsii haavoittuvuudesta, 570 miljoonaa dollaria viety

Binancen BNB Chain lopetti toimintansa tänään sen jälkeen, kun sen verkossa havaittiin havoittuvuus. Hyödyntäminen havaittiin Binancen mukaan epäsäännöllisen toiminnan perusteella.

Ruotsin keskuspankki pilotoi CBDC-maksuja

Ruotsin keskuspankki on tehnyt yhteistyötä Kansainvälisen järjestelypankin (Bank for International Settlements, BIS) kanssa hankkeessa, jonka tavoitteena on testata keskuspankin digitaalisen valuutan (CBDC) pikamaksuja.

Kryptot ja sijoittaminen

Sijoittamisen mielessä kryptovaluutat ovat tarjonneet aktiiviselle sijoittajalle mahdollisuuden ansaita nopeasti, tai vastaavasti menettää nopeasti – markkinoilla oli myös paljon passiivisia sijoittaji, jotka suhtautuivat esimerkiksi Bitcoiniin sijoitusvälineenä ja ostivat valuuttaa lainarahalla, kun valuutta oli nousukiidossa. Riippuen sitten, ostitko valuuttaa 30 000 tai 60 000 euron hinnalla, voit laskea, kuinka paljon tuli takkiin, jos valuutan arvo on nykyään noin 20 000 euroa – ja jos valuutan ostamiseen käytettiin vielä kohtuullisen kallista velkavipua. Kryptovaluutat eivät ole vain huono asia, mutta sijoittamisen suhteen niiden kanssa pitää tehdä nopeita päätöksiä ja markkinoilla pitää olla aktiivinen. Markinat saavat koko aja myös uusia kryptovaluuttoja ja uusia lohkoketjuihin liittyviä ratkaisuja ja sovelluksia.

Dogecoin kurssi 115% nousussa

31.10.2022 Tällä viikolla kryptouutisissa: Dogecoinin kurssi 115% nousussa, Crypto.com kaupankäyntivolyymi laski 91%, Bitcoin-automaatteja jo lähes 39 000 kappaletta sekä Binance hallitsee spot- ja johdannaiskryptokauppaa. Katsoi tilannetta mistä suunnasta tahansa, Crypto-comin kaupankäyntivolyymimäärä ei näytä hyvältä. CoinGeckon mukaan Crypto.comin normalisoitu vaihtomäärä on viimeisen vuoden aikana pudonnut 91% neljästä miljardista dollarista 380 miljoonaan dollariin päivässä – kun käytetään seitsemän päivän keskiarvoa. Matt Damonin hyödyntäminen markkinoinnissa ei näytä auttavan, vaan kysymys taitaa olla karhumarkkinoissa, jonka vuoksi kryptomarkkinat ovat pudonneet kaksi kolmasosaa markkina-arvostaan ​​verrattuna vuoden takaiseen.

Krypto ja sähkönkulutus

Bitcoin-järjestelmän ylläpitoon kuluu sähköä yli Suomen kulutuksen verran. Kiinassa virtuaalivaluuttojen käyttö on kielletty. Voitaisiinko Suomessa laittaa sähkösyöpöt kryptot kuriin? Yhden bitcoinin louhiminen nykyisellä keskimääräisellä sähkönhinnalla Suomessa maksaa lähes 60 000 euroa.

Viro myöntää ensimmäisen kryptolisenssin kryptopalveluntarjoajalle

Viro on myöntänyt ensimmäisen lisenssin kryptovaluuttapalvelujen tarjoajalle maaliskuussa 2022 voimaan tulleen uuden sääntelykehyksen mukaisesti. Striga Technology OÜ on ensimmäinen yritys, joka on saanut luvan tarjota virtuaalivaluuttapalvelua ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä annetun lain muutokset tulivat voimaan 15. maaliskuuta 2022. FIU ilmoitti, että edellisen, vähemmän tiukan kehyksen mukaisesti vuoden alusta lähtien kryptopalvelujen tarjoajille oli myönnetty 318 lisenssiä. Maaliskuussa voimaan tullut rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämistä koskeva laki tiukensi virtuaalivarojen tarjoajia (VASP) koskevia säännöksiä ja vakuutti samalla alueen asiakkaille ja kauppiaille, että se ei vaikuta niihin. FIU on valtiovarainministeriön alainen riippumaton valtion virasto, jonka tavoitteena on estää rahanpesu ja terrorismin rahoitus maassa. Lisenssin saanut yritys on yhdysvaltalaisen teknologiayrityksen Lastbit Inc:n tytäryhtiö.

Kryptotalvi tulossa

Isobritannialainen kryptoalusta Freeway on jäädyttänyt asiakkaidensa varat sunnuntaina. Tällä hetkellä rahojen nostaminen alustalta ei ole mahdollista. Aikaisemmin Freeway on luvannut sijoituksille jopa 43 prosentin tuoton, kirjoittaa Gizdomo. Freewayn oman kryptorahake fwt:n arvo romahti jopa 74 prosenttia sen jälkeen, kun yhtiö ilmoitti nostojen jäädyttämisestä. Kaiken kukkuraksi yhtiö vaikuttaa poistavan sivustoltaan sen johtajien nimiä ja kuvia.

Yhtiön toiminnasta suivaantuneet asiakkaat ovat alkaneet keskustella tilanteesta varta vasten luodulla Telegram-kanavalla. Turhautumista on aiheuttanut muun muassa se, etteivät asiakkaat ole päässeet kirjautumaan Freeway-tileilleen. Alustaa ystävilleen ja perheenjäsenilleen suositelleet vaikuttavat olevan kaikista vihaisimpia.

Asiakkaiden varojen jäädyttäminen muistuttaa konkurssiin menneen Celsius Networkin toimintaa kesäkuussa. Useat kryptovaluuttojen kauppapaikat ovat romahtaneet niin kutsutun kryptotalven iskettyä markkinoille.

Freeway perustelee toimintaansa kryptomarkkinoilla esiintyvällä epävakaudella. Asiakkaiden varojen jäädyttämisen tarkoitus on yhtiön mukaan Freeway-ekosysteemin toiminnan ja voittojen varmistaminen pitkällä aikavälillä.

Metaversen tulevaisuus iso kysymysmerkki

Vuosi sitten uuden identiteetin ottanut teknologiajätti Meta ei ole onnistunut vakuuttamaan työntekijöitään, käyttäjiään tai sijoittajiaan uudesta suunnasta. Somejätti Metalla (os. Facebook) ei mene hyvin. Vanhat käyttäjät valittavat uudistuksista, uusia ei ole. Lainsäätäjät ympäri maailman hengittävät niskaan, dollarimyllyjä pyörittävä mainoskoneisto yskii ja useampi johtohenkilö on jättänyt yhtiön, jonka markkina-arvo on romahtanut reilusti alle puoleen vuoden takaisesta. Mark Zuckerberg on puhunut, että metaversumin rakentaminen vie vuosia. Lokakuun alussa Meta päivitti reittiään matkalla metaversumiin. Connect-kehittäjätapahtumassa Zuckerberg ilmoitti, että Meta aloittaa yhteistyön ohjelmistoyhtiö Microsoftin kanssa. Metaversumi toteutuukin ensin työpaikoilla.

Metan tilannetta on verrattu 1980-luvun IBM:n lisäksi 1990-luvulla kosketusnäytöllisiä laitteita kehittäneeseen General Magic -yhtiöön. General Magic onnistui julkaisemaan muutamia kämmentietokoneita, joilla käyttäjä pystyi lähettämään sähköposteja, tehdä verkko-ostoksia, pelata ja striimata sisältöjä.

Lähes kaiken tyhjästä rakentaneen yhtiön laitteet olivat teknisesti edistyneitä, mutta ne olivat liian edellä aikaansa. Vasta kolmetoista vuotta myöhemmin teknologia oli siinä pisteessä, että kosketusnäytölliset laitteet kiinnostivat kuluttajia. Nämä markkinat valtasi Apple iPhonellaan. General Magic oli tuolloin ollut jo useamman vuoden kuopattuna.

Yleinen näkemys on, että metaversumi toteutuu jossain muodossa jossain vaiheessa. Aikajännettä on kuitenkin vaikea ennustaa. Jos Meta on liian ajoissa, kuten General Magic oli älypuhelimen kanssa, sitä odottaa kivinen polku.