Ilmalämpöpumppua tai ilmastointilaitetta hankittaessa kannattaa tilata myös sen asennus. Laitteiden omatoimiseen asennukseen voi liittyä useita riskejä, minkä vuoksi kannattaa valita kokenut asiantuntija, joka takaa pumpun ammattimaisen ja laadukkaan asennuksen. Ilmalämpöpumpun asennuksen ja jälkihuollon voi tilata Zaven kautta, joka on tarjonnut vuodesta 1988 Pohjoismaissa lämpöpumppujen myyntiä ja asennusta.
Lämpöpumppujen, mm. ilmalämpöpumpun, asennuksen hinta riippuu laitteen tyypistä ja sijainnista. Lämmitysjärjestelmien asennuksen hintaan sisältyvät ajo- ja työtunnit, vakioasennukseen tarvittavat materiaalit ja havainnollistava koulutus laitteen käyttömahdollisuuksista. Ilma-ilmalämpöpumpun asennus vie kohteen erikoisuuksista riippuen yleensä 2–4 tuntia.
Lämpöpumpun vakioasennuksen hintaan sisältyvät asentajan ajo- ja työaika sekä työvälineet. Tavanomaisen asennuksen hintaan sisältyvät kaikki työt ja materiaalit, jotka tarvitaan, jotta lämpöpumppu on asennustöiden päätyttyä heti käyttövalmis. Jos lämpöpumpun asennus edellyttää erikoistöitä, niistä tulee tiedottaa ennakkoon asennusliikkeelle. Lisäksi asiakkaan tulee maksaa vakioasennuksen kulujen lisäksi erikoistöiden kulut.
Laitteet asennetaan siten, että myöhemmin on mahdollista suorittaa vuosittain jälkihuolto. Huoltamattomien laitteiden käyttöikä on oikein huollettuihin nähden noin 40 % lyhyempi, joten laitteen säännölliseen huoltoon kannattaa investoida.
Ilma-ilmalämpöpumpun tai ilmastointilaitteen asennukseen sisältyvät:
- ajo asennuspaikalle ja siihen kuluvat työtunnit (asentajille on taattava pääsy työmaalle),
- tuotteen purkaminen pakkauksesta,
- ilmalämpöpumpun sisä- ja ulkoyksikön asennus enintään 2,5 metrin korkeudelle (joskus myös korkeammalle, mutta silloin asiasta on neuvoteltava ennakkoon),
- sisä- ja ulkoyksikön välinen kylmäaineputki ja kaapeli (enintään 5 m),
- ulkoyksikön seinäkiinnikkeet, tärinänvaimennin ja kumiholkit asennuksineen,
- muovinen kotelo putkille ja johdoille (2 m), aukon kansi, lauhdevesiputki,
- reiän poraus yhden (enintään 50 cm paksun) seinän lävitse (jos seinän materiaalina on teräsbetoni, luonnonkivi, punatiili tms., porauksesta on sovittava erikseen),
- sähköliitäntä (sisä- tai ulkoyksikön lähellä enintään 2,5 metrin päässä),
- laitteen perustoimintojen esittely,
- vakioasennuksessa käytettävät kuluvat materiaalit,
- laitteen testaus.
Lisämaksusta (tarvittaessa):
- ulkoyksikön maakiinnitys eli ilmalämpöpumpun maarunko,
- kivilaatta ulkoyksikön alle,
- pidempi putkisto/kotelo,
- sähköjen tuominen laitteeseen asti,
- automaatiolaitteiston asennus jakokeskukseen ja kaapelin asennus laitteeseen asti,
- nosturin käyttö (sopimuksesta, koska riippuu alueesta ja nosturin vuokrauspalvelun tarjoajasta),
- timanttiporaus (jos seinän materiaalina on teräsbetoni, luonnonkivi, punatiili tms., sovittava erikseen).
Ennen lämpöpumpun asennusta
Ilmalämpöpumpun tai ilmastointilaitteen asennus edellyttää asiakkaalta pienehköjä valmisteluja. Muista seuraavat suositukset, jotta lämpöpumpun asennus sujuu odotuksenmukaisesti:
- asentajan saapuessa lämpöpumpun tulee sijaita asennuspaikaksi valitussa tilassa (esim. tekninen tila, kellari, autotalli),
- ulko- ja sisäyksikön asentamiseksi pintojen tulee olla valmisteltu sopimuksen mukaan.
Jos valmisteluja ei ole tehty, töiden suorittaja voi veloittaa lisämaksun odotusajasta. Kannattaa muistaa, että asiakkaalla tulee olla kiinteistön omistajan tai taloyhtiön ja/tai museoviraston lupa ja että asiakas vastaa laitteen sähkönkulutuksen sopivuudesta kiinteistön sähköistyskapasiteettiin nähden.
You must be logged in to post a comment.