Leasing on ollut viime vuosina niin suosittua yritysmaailmassa, että voitaneen kai puhua jopa muoti-ilmiöstä. Autojen lisäksi liisataan jo kaikkea polkupyöristä ja tietokoneista lähtien, kun yritykset minimoivat riskejään ja pyrkivät toimimaan mahdollisimman kustannustehokkaasti ja ketterästi. Konehankintoja tehtäessä leasing on niin ikään yksi hyvistä vaihtoehdoista, mutta moni yritys valitsee myös lainarahan uusia koneita hankkiakseen.
Konerahoituksen vahvuudet
Konerahoitus tarjoaa yrityksille mahdollisuuden hankkia tarvittavaa laitteistoa, vaikka omat kassavarat eivät siihen sillä hetkellä riittäisi. Konerahoitukseen liittyy myös kirjanpidollisia etuja, sillä hankinnoista voi tällöin tehdä poistoja ja myös korkomenoja on mahdollista vähentää verotuksessa.
Konerahoitukseen liittyy siis omat vahvuutensa, mutta toki siihenkin kuuluu omat heikkoutensa. Pitkän aikavälin kustannukset voivat nousta merkittäviksi, kun korkomenot kumuloituvat. Yrityksen velkaantumisriski myös kasvaa, mikä voi vaikuttaa yrityksen luottokelpoisuuteen ja taloudelliseen joustavuuteen.
Yritysten on siis punnittava tarkasti konerahoituksen hyötyjä verrattuna esimerkiksi leasing-vaihtoehtoon. Konerahoitusta harkittaessa on syytä pohtia omistajuuden taloudellisia ja strategisia etuja, suhteessa velan tuomaan riskiin. On hyvä muistaa, että vaikkakin leasing-vaihtoehto on usein riskittömämpi, se tulee pitkällä aikavälillä usein huomattavasti kalliimmaksi kalliiden kuukausimaksujen myötä.
Leasing tarjoaa vaihtoehdon
Leasing on ollut yksi viime vuosien ilmiöistä yritysmaailmassa ja samaan aikaan myös kuluttajapuolella yhä useampi palvelu ostetaan subscription-pohjaisesti. Leasing mahdollistaa tarvittavien koneiden hankinnan ilman suuren lainan ottamista. Tämä on yrityksille ennen kaikkea riskittömämpää ja voi pitää yrityksen budjetoinnin helpompana. Viime vuosina varsinkin sähköautojen liisaaminen on ollut suosittua.
Kuten konerahoituksella myös leasingilla on omat huonot puolensa. Pitkällä aikavälillä kokonaiskustannukset voivat nousta korkeammiksi kuin ostettaessa kone suoraan omaan omistukseen. Leasing-sopimukset voivat myös sisältää rajoituksia laitteen käytölle, kuten kilometrirajoituksia tai määräyksiä huollosta. Esimerkiksi liisattuja pakettiautoja ei voi muokata täysin omien halujen mukaan, mikä voi olla merkittävä haitta rakennusalalla. Leasing ei siis ole kaikissa tilanteissa automaattisesti paras vaihtoehto, vaan eri vaihtoehtoja on aina punnittava huolella.
Toimialan vaikutus rahoitusmuotoon
Yritykselle sopivaan rahoitusmuotoon vaikuttaa myös yrityksen toimiala ja ikä. Nuoremman yrityksen voi olla viisaampaa kokeilla siipien kantamista pienemmillä riskeillä ja valita tällöin leasing-malli. Sen sijaan alalla paikkansa vakiinnuttaneen ja osingonjakoon maksimoivan yrityksen voi olla viisaampaa valita lainaraha.
Usein myös toimiala määrittää yrityksen rahoitustarpeet ja -mahdollisuudet, sillä jotkut alat vaativat merkittäviä alkuinvestointeja tai erikoistuneita laitteita, joiden hankinta leasingin avulla voi olla kustannustehokasta. Esimerkiksi teknologiasektorilla, jossa laitteiston päivitystarve on jatkuva, leasing mahdollistaa uusimman teknologian käytön ilman suuria pääomakustannuksia.
Rakennusalalla koneiden jälleenmyyntiarvo taas voi säilyä korkeana vuosienkin jälkeen, jolloin omien laitteiden hankkiminen voi parantaa yrityksen vakavaraisuutta ja näkyä lopulta parempana katteena rakennusprojekteissa. Paljon on kiinni aina siitä, minkä verran toimialakokemusta yrittäjällä on. Kokenut yrittäjä tietää paremmin mihin on ryhtymässä konerahoitusta ottaessa.
Muitakin vaihtoehtoja on
Konerahoituksen ja leasingin lisäksi on olemassa myös muita vaihtoehtoja. Yritykset voivat esimerkiksi harkita käytettyjen laitteiden hankintaa, mikä voi tarjota kustannustehokkaan tavan saada tarvittavat koneet ja laitteet ilman suuria lainoja ja riskin ottamista. Käytettyjen laitteiden markkinat voivat tarjota huomattavia säästöjä verrattuna uusiin hankintoihin, vaikkakin tällöin on aina olemassa riski laitteiden kestävyyden suhteen.
Mikäli kyse on lupauksia herättävästä startup-yrityksestä, voi rahoitusta yrittää saada myös enkelisijoittajilta tai joukkorahoituksen kautta. Tällaisen pääoman saaminen edellytyksenä on jokin poikkeuksellisen lupaava tuote tai palvelu tai muulla tavalla markkinat hurmaava yritys. Yksi ratkaisu on tietysti myös säästää rahat, mikä voi olla kuitenkin tuskastuttavan hidasta esimerkiksi kuljetusalalla, jossa konehankinnat ovat suuria.