Euroopan unionissa on heilunut nuija ja tällä kertaa kyseessä on todella mielenkiintoinen muutos. Uusi direktiivi määrää pankkien antavan rajapintansa vapaaseen käyttöön.
Tämä direktiivi pyrkii edistämään kehitystä erilaisissa palveluissa. Tällaisia palveluita voivat olla verkkokaupat, mobiilipalvelut, seurantajärjestelmät ja muut luotonantajat.
Kuluttajan kantilta se siis tarkoittaa uudenlaisia palveluita, sovelluksia ja visualisointeja siitä, miten ja mihin rahaa käytämme. Uuden direktiivin nimi on muuten PSD2 (myös hahmo Star Wars elokuvissa?).
Pankkien rajapinnat ovat kyllä olleet valtavassa käytössä jo aiemminkin – tähän asti kuitenkin toimijoiden on itse pitänyt tehdä sopimukset ja liitokset pankkien kanssa.
Suomi johtaa keskustelua ja implementointia
Heh, tiesitkö että Suomi viettää (artikkelin kirjoitushetkellä siis) EU-puheenjohtajuutta? No kyllä vain! Tällaiset finanssialan ja palveluiden teknologiakehitykset ovat myös vahvasti osana Suomen pääagendaa.
Jokatapauksessa voidaan sanoa että Suomi on johtanut jo pitkään teknologiakehitystä mitä tulee pankkipalveluihin. Missään muualla ei ole perinteiset pankkineuvojat luukulla vähentyneet niin pikaisesti kuin Suomessa.
Implementoinnissa on vielä Suomessa niin sanotusti kovat aseet piilossa. Pankkien sisäisiä mobiilipalveluita on kehitetty valtavasti, mutta yli pankkien menevät palvelut tai esimerkiksi Googlen, Facebookin tai muiden teknologiajättien siirtoa odotellaan (vaikka siis Euroopassa pelikenttä avautuu).
Toivottavasti Suomi pystyy ajamaan tätä kehitystä kuitenkin eteenpäin ja myös keksimään uusia palveluja kuluttajapintaan tässä asiassa.
Mitä PSD2 – eli uusi pankkidirektiivi, “Open Banking” voisi tuoda tullessaan
Hyvänä viitekohtana tähän ja näkemyksen avartamiseen asiassa toimii Kiina. Kiinassa on talous myllertänyt jo vuosia – on ollut huippuja ja huonoja vaiheita.
Usein talouteen liitetään raha – kukapa olisi uskonut! No kuitenkin Kiinan uutta tulemista on avittanut uusi pienlainahakemuksiin perustava mobiilisovellus. Sovelluksesta voi siis pienet yritykset hakea lainaa äkillisiin tarpeisiin.
Isot pankit ovat karsastaneet kymmeniä vuosia pieniä kiinalaisyrittäjiä. Tähän rakoon on astunut uusi MYbank sovellus. Ja ehei, se ei ole mikään pikkujuttu.
MYbank on lainannut yli 290 miljardia dollaria kiinalaisyrittäjille. Tämä siis ihan normaalilla korolla.
Pankkien rajapinnat ja muut algoritmeihin perustuvat päätelmät mahdollistavat tämän nopean lainaamisen. Rajapinnalla yrityksen pankkiin tiedetään siis esimerkiksi mahdollisista maksuhäiriöistä automaattisesti.
Kuvittele nyt tätä Suomessa esimerkiksi lainojen kilpailutukseen automaattisesti – yhden sovelluksen kautta pääset läpi kymmeniin pankkeihin. Nimimerkki: “MunLaina” (ei ole rekisteröity, voitte napata tästä hullun hyvän idean vapaasti 😊).
MunLainassa käyttäjä voi sitte seurata lainahakemusta JA myös ottaa lainan sekä hoitaa takaisinmaksut. Lainaa voisi myöskin kilpailuttaa automaattisesti koko sen maksuajan.
Tätä se uusi pankkidirektiivi voisi esimerkiksi tuoda tullessaan.
Onko meistä hulluista suomalaisista ottamaan näitä palveluita käyttöön?
Useammat pankit ovat jo rajapinnan avanneet vapaaseen käyttöön. Tämä vaikkakin elämme vielä ylimenoajassa vuoden loppuun saakka.
Mitä yllämainitun kaltaiset palvelut vaativat on kovaa luottoa palveluun ja sen ylläpitäjään. Käytännössä siis kirjaudut palveluun yhden pankin tunnuksilla ja tunnistat että olet puhumasi henkilö. Tämän jälkeen tämä palvelu tekee asioita puolestasi.
Tästä syystä luotto palveluntarjoajiin pitää olla kovaakin kovempi! Uskomme, että Suomessa kyllä löytyy tekijöitä, jotka pitävät homman vastuullisena ja turvallisena kuluttajalle.
You must be logged in to post a comment.