Ulkoiset linkit – hyödyksi vai haitaksi?

Google kertoo, että ulkoisten linkkien ostaminen on kiellettyä. Miksi? Koska tällä tavalla nostat oman kotisivusi löydettävyyttä myös Googlen hakutuloksissa maksamatta kuitenkaan Googlen mainoksista.

Googlen mukaan keinotekoinen linkkien ostaminen ja sitä kautta oman yrityksen Google tuloksen parantaminen on kiellettyä, mutta miten se eroaa siitä, mitä markkinoinnissa ollaan tehty markkinoinnin alusta alkaen? Jo sanomalehtien alkuaikoina yritykset pyrkivät pääsemään nimensä ja tuotteidensa kanssa lehden sivuille ja ihmisten tietoisuuteen – ja monesti siitä on pitänyt maksaa. Nykyäänkin saat mediatilan mediasta kuin mediasta omalle tarinallesi, kunhan vain olet valmis maksamaan siitä. Mediatila voi olla nettisivuilla, tai se voi olla erilaisissa printtituotteissa kuten aikakaus-ja sanomalehdet. Miksi sitten Google on tätä vastaan niin selkeillä viesteillä? No tottakai siksi, että he myyvät omaa mainosmediaansa, jonka tarkoituksena on nostaa asiakkaiden tuotteet ja palvelut paremmin näkyville. Google mainokset tuovat sivustolla kävijöitä, mikä nostaa sivuston arvoa Googlen silmissä ja sitä kautta sivuston hakutulokset myös paranevat. Google mainonnassa vain on se yksi puoli, että sitä pitää jatkaa, sillä sitä käyttämällä asiakkaan oma sivusto ei kehity lainkaan.

Ulkoiset linkit meidän kauttamme

On totta, että välitämme linkkejä artikkelimuotoisina kokonaisuuksina eri sivustoille, joista osa on meidän omiamme. Tätä ennen olimme aktiivisia tuottamaan printtimateriaalia, jota teemme yhä. Meillä nämä kummatkin ovat täysin luontevia toimia, tavallista yritysmarkkinointia missä ei ole mitään pahaa.

Otetaan esimerkkinä vaikka sivusto www.motorsportal.fi – se uutisoi suomalaisesta moottoriurheilusta, ja meidän kauttamme asiakasyritys voi osaa artikkelinäkyvyyttä tai suoraan mainospaikan sivustolta ja päästä tuhansien moottoriurheilua seuraavien nähtäville. Miten tämä voisi olla kiellettyä millään tavalla, Googlenkaan toimesta? Jos sama yritys haluaa myös kertoa kuinka vastuullisesti he toimivat, on meillä tätä varten sivusto www.vastuullinensuomi.fi joka tuo esille vastuullisuuteen liittyviä asioita. Näiden kahden sivuston kautta yritys saa siis kaksi ulkoista linkkiä yrityksen omien arvojen ja toimintojen mukaisesti – mikä tässä siis olisi väärin, aivan tavallista ja normaalia markkinointia.

Linkkiverkosto – ja ns mustat ja valkoiset hatut

Mustat ja valkoiset hatut kuvaavat joissakin teksteissä ja kirjoituksissa näitä tekniikoita, joita käytetään digitaalisessa markkinoinnissa. On nimittäin selvää, että maailmalla on paljon linkkitehtailijoita, joilta voit tilata satoja linkkejä ties mille sivustoille ja ties millä sisällöllä – me emme tee näin. Tekniikkamme ja perusajatus on sama, mutta me tuotamme itse sisällöt, me kehitämme sivustoja ja tuotamme niille sisältöä myös itse, kuten myös julkaisemme tiedotteita ja uutisia – tuotamme siis oikeita teemasivustoja eri aiheista. Me pystymme myös listaamaan asiakkaalle soveltuvat sivustot, sekä millainen artikkeli sopisi asiakkkaasta millekin sivustolle, jotta artikkeli itsestään auttaisi yritystä kertomalla joko yrityksestä, sen tuotteista tai palveluista – aivan kuten mainokset ovat tehneet jo satoja vuosia. Ainoa ero, että me teemme sen tuottamalla useampaa eri aiheista nettisivustoja, joille asiakkaamme voivat saada esille omaa sisältöään tai omia linkkejään – tässä ei ole mitään väärää tai mitään Googlenkaan kannalta epäsopivaa.

Linkkiverkosto ja sen merkitys

Linkkiverkosto tarkoittaa joukkoa verkkosivuja, jotka ovat linkitetty toisiinsa tavalla tai toisella. Tämä voi olla luonnollista, kuten kun blogit linkittävät toisiinsa jakamalla hyödyllistä tietoa, tai keinotekoista, kuten kun yritykset ostavat tai vaihtavat linkkejä parantaakseen hakukoneoptimointia (SEO). Linkkien laatu ja määrä vaikuttavat siihen, miten hakukoneet arvioivat sivuston arvoa ja sijoitusta hakutuloksissa.

Kuitenkin, kaikki linkit eivät ole luotuja samanarvoisiksi. Hakukoneet, kuten Google, käyttävät monimutkaisia algoritmeja arvioidakseen linkkien laadun. Ne ottavat huomioon useita tekijöitä, kuten linkin alkuperän, ankkuritekstin ja sen, onko linkki “luonnollinen” vai keinotekoisesti luotu.

Black hat toiminnot linkkiverkostossa

Black hat -toiminnot ovat käytäntöjä, jotka pyrkivät manipuloimaan hakukoneiden algoritmeja epäeettisillä tai sääntöjen vastaisilla keinoilla. Linkkiverkostojen kontekstissa tämä voi tarkoittaa esimerkiksi linkkien ostamista tai vaihtamista, linkkifarmien käyttöä tai piilotettuja linkkejä. Nämä toiminnot voivat tuottaa lyhyen aikavälin hyötyjä, mutta ne ovat riskialttiita ja voivat johtaa sivuston rankkauksen laskuun tai jopa sivuston poistamiseen hakukoneiden indekseistä. Me emme esimerkiksi ole koskaan tehneet mitään piilotettuja linkkejä, tai tehneet linkkivaihtoa sitten 2000-luvun alun kun se oli aivan normaalia digimarkkinointia. Meillä myös kertaalleen jollekin sivustolle tehty artikkeli säilyy siellä linkkeineen, eikä katoa, se on siis sivustolla vaikka asiakkuutemme loppuisi, jollei yritys itse sitten joku päivä lopeta toimintaansa ja halua linkkiään pois sivustolta.

On tärkeää ymmärtää, että hakukoneet päivittävät jatkuvasti algoritmejaan. Tämä tarkoittaa, että black hat -toiminnot, jotka toimivat tänään, voivat johtaa rangaistuksiin huomenna. Siksi on suositeltavaa keskittyä pitkäkestoiseen ja eettiseen SEO-strategiaan. Me tuotamme asiakkaillemme analyyseihin perustuvan pitkäkestoisen ja eettisen SEO-strategian, joka voi sisältää niin asiakasyrityksen kotisivujen muokkausta, kuin myös niiden oikeiden hakusanojen ja avainsanojen kehittämistä sekä kasvattamista, myös ulkoisten linkkien avustuksella. Tässä kannattaa huomioida, että käyttämällä mitä tahansa suomalaista PR-yritystä oman tiedotteen jakeluun, aikaansaadaan maksetulla markkinoinnilla ulkoisia linkkejä….. miten tämä eroaisi Googlen mielestä – kunhan tuotetut artikkeli soveltavat sivustoille, ovat hyvin tehtyjä, ja tuovat positiivista trendiä asiakasyritykselle.

Mitä ovat linkkifarmit?

Linkkifarmit ovat verkkosivujen ryhmiä, jotka on luotu ainoastaan linkkien vaihtamista varten. Ne eivät tarjoa arvokasta sisältöä käyttäjille, vaan niiden tarkoituksena on manipuloida hakukoneiden algoritmeja. Linkkifarmit ovat yksi yleisimmistä black hat -toiminnoista linkkiverkostojen alalla. Meillä on omia sivustojamme, mutta kaikkien niiden tarkoitus on myös antaa arvokasta tietoa omasta alastaan, esimerkiksi www.suomiesports.fi kertoo suomalaisen eurheilun tapahtumista ja www.partyclub.fi suomalaisen realityviihteen uutuuksista.

Käyttämällä linkkifarmitaktiikkaa sivustot voivat saada lyhytaikaisia voittoja hakukoneiden sijoituksissa. Kuitenkin, kun hakukoneet tunnistavat tämän, ne voivat rangaista sivustoja alentamalla niiden sijoitusta tai poistamalla ne kokonaan hakutuloksista.

Miten välttää black hat -toiminnot? – > Käytä meitä

 1. Keskity luomaan laadukasta sisältöä, joka on hyödyllistä käyttäjille.- > tätä teemme sinulle oikeiden toimittajien luomana
 2. Käytä luonnollisia ja relevantteja linkkejä. -> meillä on tarjota relevantteja, luonnollisia linkkilähteitä, ei kuitenkaan satoja, vaan maksimissaan kymmeniä
 3. Vältä linkkien ostamista tai vaihtamista epäluotettavilta lähteiltä.-> meiltä ostat kokonaispalvelun, että mitään yksittäisiä linkkejä
 4. Pysy ajan tasalla hakukoneiden algoritmipäivityksistä ja SEO-parhaista käytännöistä.
 5. Älä käytä piilotettuja tekstejä tai linkkejä. – tätä emme ole koskaan tehneet, emmekä tule tekemään

White hat SEO ja sen merkitys

White hat SEO tarkoittaa hakukoneoptimointistrategioita ja -taktiikoita, jotka noudattavat hakukoneiden suosituksia ja sääntöjä. Tämän tyyppisen SEO:n tavoitteena on parantaa sivuston näkyvyyttä hakukoneissa luomalla laadukasta sisältöä ja tarjoamalla hyvä käyttäjäkokemus. Toisin kuin black hat SEO, joka keskittyy lyhyen aikavälin tuloksiin ja voi johtaa rangaistuksiin, white hat SEO on pitkäaikainen investointi sivuston menestykseen.

Kun käytät white hat SEO -taktiikoita, et ainoastaan paranna sivustosi sijoitusta hakukoneissa, vaan myös rakennat luottamusta ja uskottavuutta sekä käyttäjien että hakukoneiden silmissä.

Avainsanatutkimus

Avainsanatutkimus on yksi white hat SEO:n kulmakivistä. Tämä prosessi sisältää relevanttien ja tavoitettavissa olevien avainsanojen etsimisen, jotka vastaavat sivustosi sisältöä ja tavoitteita. Avainsanatutkimus auttaa ymmärtämään, mitä käyttäjät etsivät, ja antaa mahdollisuuden optimoida sivustosi näiden termien ympärille.

Kun avainsanat on valittu, ne tulisi integroida luonnollisesti sivuston sisältöön, metakuvauksiin, otsikoihin ja URL-osoitteisiin. Tämä ei ainoastaan paranna sivuston näkyvyyttä hakukoneissa, vaan myös tekee siitä hyödyllisemmän ja informatiivisemman käyttäjille.

Laadukas sisältö

Laadukkaan sisällön luominen on ehkä tärkein osa white hat SEO -strategiaa. Sisällön tulee olla informatiivista, arvokasta ja ainutlaatuista, jotta se erottuu kilpailijoista ja houkuttelee sekä käyttäjiä että hakukoneita.

Kun luot sisältöä, keskity tarjoamaan ratkaisuja käyttäjien ongelmiin, vastaamaan heidän kysymyksiinsä ja tarjoamaan heille arvokasta tietoa. Tämä ei ainoastaan paranna sivustosi hakukonesijoitusta, vaan myös lisää käyttäjien viipymistä sivustollasi, mikä on toinen tärkeä SEO-mittari.

Tekninen SEO

Tekninen SEO keskittyy sivuston rakenteen ja suorituskyvyn optimointiin. Tämä sisältää sivun latausnopeuden parantamisen, mobiilioptimoinnin, sisäisten linkkien rakentamisen ja XML-sitemapin luomisen.

Nämä toimenpiteet eivät ainoastaan paranna sivuston käyttäjäkokemusta, vaan myös tekevät siitä helpommin indeksoitavan ja ymmärrettävän hakukoneille. Tekninen SEO on välttämätön osa kokonaisvaltaista white hat SEO -strategiaa.

Backlinkkien rakentaminen

Toisin kuin black hat SEO, joka käyttää epäeettisiä keinoja linkkien hankkimiseen, white hat SEO keskittyy laadukkaiden ja relevanttien backlinkkien rakentamiseen. Tämä voi tapahtua esimerkiksi luomalla arvokasta sisältöä, joka saa luonnollisia linkkejä.

Laadukkaat ja relevantit linkit eivät ainoastaan paranna sivustosi hakukonesijoitusta, vaan myös lisäävät sen uskottavuutta ja arvoa käyttäjien silmissä.

White hat SEO vinkit

 1. Tee perusteellinen avainsanatutkimus – tämän saat meiltä palveluna
 2. Luo laadukasta ja arvokasta sisältöä – tämän saat meiltä palveluna
 3. Optimoi sivuston tekniset elementit – tämän saat meiltä palveluna
 4. Rakenna laadukkaita backlinkkejä – tämän saat meiltä palveluna
 5. Paranna käyttäjäkokemusta (UX) – tämän saat meiltä palveluna
 6. Pidä sisältö ajan tasalla ja päivitä sitä säännöllisesti.

Pitkäaikaiset hyödyt

White hat SEO on pitkäaikainen investointi, joka tuottaa kestäviä tuloksia. Vaikka se voi vaatia enemmän aikaa ja vaivaa kuin black hat -taktiikat, sen hyödyt ovat paljon suuremmat. Se ei ainoastaan paranna sivuston näkyvyyttä hakukoneissa, vaan myös rakentaa luottamusta ja uskottavuutta, mikä johtaa korkeampaan konversioasteeseen ja asiakasuskollisuuteen.

Yhteenveto

White hat SEO on eettinen ja kestävä tapa parantaa sivuston näkyvyyttä hakukoneissa. Se keskittyy laadukkaan sisällön luomiseen, käyttäjäkokemuksen parantamiseen ja teknisen suorituskyvyn optimointiin. Vaikka se voi olla työlästä, sen pitkäaikaiset hyödyt ovat merkittäviä.