Markkinointi on useimmiten kestävyyslaji. Yrityksen tullessa markkinoille tai aloittaessaan toimintansa alkaa myös useimmiten yrityksen markkinointi. Monilla aloilla juuri avajaiset ovat paras hetki markkinointiin: ravintolat, liikkeet, kaupat – avajaisten ja tarjousten avulla houkutellaa ihmiset tutustumaan uuteen paikkaan. Avajaisten jälkeen alkaa sitten se normaali markkinointi ja mainonta, mikä käytännössä jatkuu niin kauan kuin yritys on olemassa.
Ostopäätös syntyy miettimättä
Mainonnalla ja markkinoinnilla pyritään saamaan aikaan mielikuvia, muistojälkiä potentiaalisten ostajien mieliin. Todellisuus nimittäin on, että erittäin harvoin teemme ostopäätöksen oikeasti loogisin syin – syyt tulevat paljon syvempää aivoistamme ja omasta historiastamme, emmekä tiedosta oikeasti miksi mitäkin milloinkin teemme. Elämä muovaa jokaisesta ihmisestä omanlaisensa. Samanlailla markkinointi ja mainonta muovaavat yrityksestä tietynlaisen, ainakin ulkoisesti. Markkinoinnin tai mainonnan avulla ei kuitenkaan voida ratkaista muita mahdollisia solmukohtia yrityksestä kuten sijainti, henkilökunta, tuotteet, palvelut.
Muistijälkien suunnittelua
Markkinoinnissa ja mainonnassa pyritään käyttämään palasia, joita ihmisten on helppo muistaa ja yhdistää jatkossa kyseiseen yritykseen. Muistijälki voi syntyä väristä, muodosta, äänestä, tuoksusta, näiden yhdistelmästä – tapoja on monia. Mutta jotta markkinointi toimisi ja muistijälki syntyisi, pitää sovitusta suunnitelmasta huolehtia. Ja ennenkaikkea pienissäkin yrityksissä, pitää olla suunnitelma. Esimerkiksi Axon Profil yrityslahjojen suhteen kannattaa nekin miettiä sen markkinointisuunnitelman mukaisesti, jotta nekin tukevat valittujen muistijälkien syntymistä – tämä kaikki on sitä brändäystä, eikä yrityksen brändi synny hetkessä. Axon profilin valikoimista löytyy hyvinkin erilaisia tuotteita tukemaan valittua muistipolkua.
Jopa Kauppakamarit puhuvat nykyään brändäyksestä yritystapahtumissa. Se ei ole enää paha asia, mutta todella moni suomalainen pieni ja keskisuurikin yritys tekee markkinointia ja mainontaansa ilman suunnitelmaa – onneksi yhä useampi kuitenkin suunnittelee, seuraa ja analysoi tekemisiään. Pienetkin yritykset voivat sen tehdä – ei siitä tarvitse tehdä mitään rakettitiedettä, kunhan vain myöntää itselleen, että se pitää tehdä ja merkitsee tehtävät omaan työlistaansa tai kalenteriinsa.
Puhutaan että tulevaisuuden kuluttaja olisi entistä kriittisempi – minä en näe asiaa niin. Pikemminkin tulevaisuuden kuluttajaan vaikutetaan entistä enemmän ja hänen ajatuksiinsa syötetään entistä enemmän muistijälkiä, jotka muovaavat kuluttajan käyttäytymistä. En usko, että kuluttajasta tulee yhtäkkiä sen kriittisempi kuluttamistaan kohtaan, vaan häneen vaikuttavat samat syyt kuin ennenkin, nyt vain viestien kanavat ja viestin määrät ovat lisääntyneet.
Tiedosta ja suunnittele
Samalla kun tiedostetaan, että viestien määrä lisääntyy, tulee entistä tärkeämmäksi löytää omasta liiketoiminnasta se osa, mikä oikeasti on toimivaa ja “pääsee jatkoon”. Ei kannata ylläpitää sellaista liiketoimintaa, jonka perusta ei ole kunnossa tai jonka tulevaisuuden kuvat ovat tukossa. Savupiipputeollisuus on kuollut, eläköön palvelu- ja digiyhteiskunta.
Yhdistelemällä oikeat osat niillä resursseilla, jotka ovat käytettävissä ja lisäämällä siihen yrittäjän riskin, saadaan lopputuloksena polku, jonka päätepistettä ei kukaan tiedä ja matkan päällikkönä on yrittäjä itse. Suunnittelu auttaa polun etapeilla, eikä alustavaakaan suunnitelmaa pidä väheksyä, kunhan muistaa päivittää sitä aina välillä. Yrityksen markkinointi on jatkuvaa työtä ja yrityksen mainontaakin tulee tehdä vähintään satunnaisesti – suunnitelmasta riippuen. Koska yrityksiä on satoja tuhansia ja yrittäjiä myös, ei ole vain yhtä oikeata tapaa hoitaa oman yrityksen markkinointi ja brändäys – kysymys on aina osasta teoriaa, osasta onnea, osasta yrittäjyyttä ja osasta kovaa työtä.
KO
You must be logged in to post a comment.