Sähköä kotiin ja yritykseen omista aurinkopaneeleista ja aurinkovoimalasta

Onko sinulla oma remontti alkamassa, tai oletko rakentamassa uutta kotia – oletko miettinyt aurinkoenergiaa lisäenergian lähteenä? Jostain syystä Suomessa ollaan viime vuosina suhtauduttu todella huonosti aurinkoenergiaan ja sen aurinkopaneeleiden asentamiseen – tapaan, joka on muualla Euroopassa ja maailmalla ollut suosittua jo vuosikymmeniä. Meillä sitä vastaan vain on keksitty koko ajan uusia perusteita, miksi se ei olisi kannattavaa.

Auringon valoa ja siitä saatavaa energiaa on Etelä-Euroopassa käytetty jo vuosikymmeniä energian kotikäyttöön ja yrityskäyttöön. Sitä ei kuitenkaan ole Suomessa otettu käyttöön siinä määrin, kun se olisi ollut mahdollista aiemmin – vaan vasta nyt kun sähkön- ja energianhinnat ovat pilvissä. Jos nyt haluat asentaa omaan kotiisi tai yritykseesi aurinkopaneelit, voi olla että saat asennuksen vasta ensi vuodelle.

Suomen aurinkosähkön vuosittainen tuottopotentiaali on verrattavissa Keski-Euroopan tuottoihin

Aurinkosähkö ei ole vaikea juttu, sitä on kerätty ja käytetty jo vuosikymmeniä. Nyt sähkön hinnan ollessa korkealla, myös Suomen oloissa se alkaa olla investointinakin perusteltavissa. Suomen aurinkosähkön vuosittainen tuottopotentiaali on verrattavissa Keski-Euroopan tuottoihin. Pitkät ja valoisat kevät- ja kesäpäivät kompensoivat syksyä ja pimeää talvea.

Aurinkopaneelijärjestelmä muuntaa noin 10–20 % saapuvasta aurinkoenergiasta sähköksi. Sähköntuotanto riippuu paneelimoduulin huipputehosta, auringon säteilyn määrästä,  lämpötilasta, sijainnista ja varjosta sekä katon suunnasta ja kaltevuudesta. Suomessa vuosituotanto vaihtelee 800 ja 1000 kWh:n välillä asennettua kWp:tä kohden etelään suunnatussa järjestelmässä ja ilman varjoa.

HUOM! Aurinko ei edes Suomessa paista aina öisin, joten pelkillä aurinkopaneeleilla sähköntarvetta ei voi kattaa. Vaikka paneelistoon lisäisi akuston, on pelkän auringon varassa pärjääminen marraskuun ja helmikuun välisenä aikana vähintään hyvin vaikeaa. Etelä-Suomeen asennettava aurinkopaneelijärjestelmä tuottaa noin kahdessa vuodessa sen määrän energiaa, joka laitteiston tuottamiseen on kulunut. (Fraunhofer instituutin raportti). Aurinkoenergian tuottaminen on puhdasta ja päästötöntä.

Hyödyt

  • Aurinko on uusiutuva energianlähde, jota riittää vielä noin 6,5 miljardiksi vuodeksi.
  • Aurinkoenergia on kestävää, koska me emme voi ylikuluttaa sitä.
  • Aurinkoenergian hyödyntäminen vähentää riippuvuutta uusiutumattomista energialähteistä.
  • Aurinkoenergiaa on saatavilla kaikkialla maailmassa päiväntasaajalta tänne Pohjolaan saakka. 
  • Aurinkoenergian tuotannossa ei ole melua aiheuttavia liikkuvia osia, kuten esimerkiksi tuuliturbiineissa.
  • Aurinkopaneelit eivät edellytä aktiivista kunnossapitoa, joten ylläpitokustannukset ovat pienet. Paneeleiden käyttöikä on noin 20-30-vuotta.
  • Aurinkoenergia-alalla otetaan jatkuvasta uusia teknisiä edistysaskeleita. Uudet innovaatiot nanoteknologiassa ja kvanttifysiikassa voivat kolminkertaistaa aurinkopaneeleiden sähköntuotannon.

Haitat

  • Aurinkoenergia ei sellaisenaan tuota päästöjä toimiessaan. Välilliset päästöt ja ympäristövaikutukset syntyvät paneeleiden tuotannossa tarvittavista materiaaleista, tuotantoon sitoutuneesta energiasta, kuljetuksesta ja asennuksesta.
  • Aurinkokennojen valmistuksessa käytetään materiaaleja, jotka ovat kalliita ja harvinaisia, eli välillisesti aurinkokennojen valmistus kuluttaa myös rajallisia resursseja.
  • Aurinkoenergiaa voi tuottaa vain vuorokauden valoisina tunteina.

Kiinnostaako aurinkopaneelien hankinta ja oman aurinkosähkön tuotanto? Mietitkö, kannattaako asentaa aurinkopaneelit omakotitaloon?

Aurinkosähköjärjestelmä tuottaa sähköä suoraan luonnosta – ilmaiseksi. Saatu sähkö voidaan hyödyntää käyttöveden lämmitykseen, kodinkoneisiin, sähköauton lataukseen -> mihin tahansa kiinteistön sähköverkkoon liitettyyn laitteeseen. Aurinkosähköjärjestelmä on kannattava ja riskitön investointi, koska se tuottaa sähköä kymmeniä vuosia. Sähkölaskusi pienenee ja aurinkovoimalasi kannattavuus paranee, kun sähkön hinta nousee.

Lue lisää energiaremontista ja aurinkopaneeleista energiaremontit.com sivustolta. Ja jos tarvitset investointia varten rahoitusta, etkä halua ottaa toimittajan kk-maksullista sopimusta, tutustu nettilainat.fi sivuston lainavertailuun.

Kotitalousvähennystä asennustyöstä

Tiesithän, että aurinkopaneeleiden asennustyön osuudesta on mahdollista saada verotuksessa kotitalousvähennystä? Vuoden 2022 alusta lähtien kotitalousvähennykseen tuli joitain määräaikaisia muutoksia. Muutokset koskevat öljylämmityksestä luopumista ja kotitalous-, hoiva- ja hoitotyötä. Kaikkien edellä mainittujen maksimivähennys on nyt 3500 euroa henkilöltä. Omavastuu on edelleen 100 euroa. Vähennystä saa 60 % työn osuudesta, jos olet ostanut työn yritykseltä. Palkasta voi vähentää 30 % ja palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut, jos olet palkannut työntekijän.

Sähkönhinta ja tuleva talvi

Jos syksy on ollut kotitalouksille haastavaa aikaa, niin sähkönhinta tulee tulevinakin kuukausina heittämään oman varjonsa niin kotitalouksille kuin yrityksille. Ajankohtaiset kysymykset liittyvät niin yleisesti sähkönkulutukseen, energiaremontteihin, kuin tulevaisuuden arkeemme. Aiommeko löytää tapoja käyttää vähemmän energiaa arjessamme, ja sitä kautta myös sähköä. Onko astetta vähemmän-kampanja sellainen, joka toteutuessaan jo riittäisi vähentämään suomalaisten energiankulutusta, vai tarvitaanko arjessamme suurempia muutoksia, olemmeko eläneet viime vuosikymmenet hieman liian ”hulivili” elämää välittämättä todellisuudessa kulutuksestamme, eikä vain sähkön ja energian, vaan yleensäkin luonnonvarojen suhteen, onko nyt aika ottaa vastuullisempi ote tulevaisuudesta?