Fimea muutti tulkintaansa nikotiinipusseista

Huhtikuussa tapahtui iso muutos nikotiinipussien markkinoilla: Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean uuden arvioinnin mukaan muuhun kuin lääkinnälliseen käyttöön tarkoitettuja nikotiinipusseja ei enää luokitella lääkkeiksi. Tulli ottaa Fimean uuden arvioinnin heti käyttöön nikotiinipussien maahantuonnin valvonnassa ja esitutkinnassa. Nyt siis nikotiinipussien käyttäjien on ensistä helpompaa tilata vahvat nikotiinipussit Suomeen. Fimean uusi arviointi nikotiinipusseista vaikuttaa Tullin tekemään tuotteiden maahantuonnin valvontaan. Jatkossa muuhun kuin lääkinnälliseen käyttöön tarkoitettuja nikotiinipusseja ei enää luokitella lääkkeiksi.

Fimean aiemman linjauksen mukaan vahvat nikotiinipussit oli luokiteltu reseptilääkkeiksi, mikä tarkoitti, että niitä ei saanut tuoda maahan ilman lääkemääräystä. Tämän linjauksen perusteella Tulli on takavarikoinut tai haltuunottanut laittomasti maahantuodut nikotiinipussit ja tarvittaessa käynnistänyt esitutkinnan. Nikotiinipussit ovat suun kautta käytettäviä annospusseja, jotka sisältävät nikotiinia mutta eivät tupakkaa. Nikotiinipussien maahantuontia koskevat muutokset eivät vaikuta nuuskan maahantuontisäädöksiin.

Nikotiinipussit ja niiden käyttö – tupakasta eroon

Nikotiinipussit ovat suosittu vaihtoehto tupakoinnista vieroittumisessa ja tupakasta luopumisessa. Ne tarjoavat käyttäjilleen nikotiinin vaikutuksen ilman tupakan savua ja haitallisia aineita.

Nikotiinipussit ovat suuonteloon asetettavia annospusseja, jotka sisältävät nikotiinia ja muita ainesosia. Ne tarjoavat käyttäjilleen nikotiinille tyypillisen vaikutuksen, auttaen siten lievittämään tupakoinnista johtuvaa nikotiinin vieroitusoireita.

Nikotiinipussien käyttö voi auttaa tupakasta eroon pyrkiviä ihmisiä vähentämään tai lopettamaan tupakointia. Ne tarjoavat vaihtoehdon perinteiselle tupakalle ja voivat auttaa hallitsemaan tupakanhimoa. Käyttäjät voivat vähentää nikotiinipussien nikotiinipitoisuutta vähitellen, mikä auttaa heitä luopumaan nikotiinista kokonaan ajan myötä.

Oman terveyden hoitaminen – liiku, syö ja nuku tasapuolisesti

Oman terveyden hoitaminen on tärkeä osa hyvinvointia ja elämänlaatua. Se sisältää monia eri osa-alueita, kuten terveellisen ruokavalion noudattamisen, säännöllisen liikunnan, riittävän levon ja stressinhallinnan – ja siinä samassa on hyvä myös miettiä sitä mahdollista tupakoinnin lopettamista, jos se on vielä arjessa mukana..

Terveyden hoitaminen alkaa terveellisistä elämäntavoista. Tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää monipuolisesti ravintoaineita, auttaa ylläpitämään terveyttä ja ehkäisemään sairauksia. On tärkeää nauttia runsaasti vihanneksia, hedelmiä, täysjyväviljaa, terveellisiä rasvoja ja proteiinia. Välttämättömien ravintoaineiden saaminen on avainasemassa kehon toiminnan ylläpitämisessä.

Säännöllinen liikunta on myös tärkeä osa terveyden hoitamista. Liikunta parantaa fyysistä kuntoa, vahvistaa lihaksia ja luita, auttaa ylläpitämään terveellistä painoa ja edistää hyvää mielialaa. Suositeltava määrä liikuntaa on vähintään 150 minuuttia kohtalaisen intensiivistä liikuntaa viikossa tai 75 minuuttia intensiivistä liikuntaa viikossa. Varsinkin näin etätöiden aikakaudella on syytä huolehtia liikkumisesta entistä aktiivisemmin, ettei päivärytmit mene kotona olemisesta täysin sekaisin. Pidä säännöllisiä taukoja istumisesta ja nouse ylös venyttelemään tai tekemään lyhyitä liikuntasarjoja. Voit kävellä ympäriinsä, tehdä kehonpainoliikkeitä tai vaikkapa venytellä. Kun työmatka jää pois, käytä sitä hyödyksi tekemällä aamulla tai illalla liikuntasessio. Voit lähteä kävelylle tai pyöräilemään, tai harrastaa muita liikuntalajeja, jotka innostavat sinua.

Älä unohda unta

Riittävä lepo ja hyvä uni ovat myös tärkeitä terveyden ylläpitämisessä. Unen puute voi heikentää kehon toimintaa, aiheuttaa väsymystä ja altistaa erilaisille terveysongelmille. Pyri nukkumaan riittävästi ja luomaan säännöllinen unirytmi. Stressinhallinta on tärkeä osa terveyden hoitamista, sillä jatkuva stressi voi vaikuttaa negatiivisesti sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteen. Käytä erilaisia rentoutumistekniikoita, kuten syvähengitystä, meditaatiota tai liikunnan harrastamista, auttaaksesi hallitsemaan stressiä.

Lisäksi säännölliset terveystarkastukset ja rokotukset ovat tärkeitä osia oman terveyden hoitamisessa. Käy lääkärissä säännöllisesti tarkistuttamassa terveydentilasi ja keskustelemaan mahdollisista ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä.

Kaiken kaikkiaan oman terveyden hoitaminen edellyttää omien tarpeiden ja rajojen tunnistamista sekä terveellisten valintojen tekemistä päivittäin. Pienetkin muutokset elämäntavoissa voivat tehdä suuren eron terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.