Miten kuntoilla kotona?

Kuntosalilla tai jossakin ryhmäkuntoilussa käyminen vie liikaa aikaa? Jos niin on, kuntoile kotona! Kotona kuntoileminen on täysin mahdollista, eikä siihen ei tarvita niin paljon erilaisia urheiluvarusteita kuin usein luullaan. Onko se, mitä kotona tarvitset, käsipainot, joogamatto, hyppynaru vai jotain muuta, riippuu siitä, millaista kuntoiluohjelmaa parhaillaan suoritat. Kaikkia ohjelmia varten ei tarvita esimerkiksi käsipainoja. Annamme sinulle suosituksia siitä, miten aloittaa kotona kuntoileminen ja mitä tarvitset sitä varten.

Valitse sopiva kuntoillutyyli

Onko tavoitteesi kasvattaa lihasmassaa vai haluatko pikemmin parantaa joustavuuttasi ja toimia enemmän kehosi ja sielusi parissa? Kuntoilutyyli tulee valita urheilutavoitteittesi mukaan. Lihasmassan kasvattamiseksi tulee tehdä voimaharjoittelua, joka ei kuitenkaan aina tarkoita sitä, että kotiin tulee ostaa kaikenlaiset painot ja erilaisia käsipainoja. On kuitenkin hyvä, jos sinulla on olemassa jotain, jolla voit lisätä harjoituksiin painoja. Siihen ovat esimerkiksi käsipainot erittäin hyviä – niitä voi käyttää sekä kyykkyjen teossa että myös käsilihasharjoituksissa. Monia lihasmassaa kasvattavia harjoituksia voi tehdä myös omalla ruumiinpainolla, varsinkin, jos olet aloittelija. Ruumiinpainolla kuntoiltaessa ei aiheudu myöskään urheiluvammoja niin helposti, ja voit olla varma, että aloitat turvallisesti ja rauhallisesti.

Keholle ja sielulle sopivat rauhallisempaan tyyliin tapahtuvat kuntoiluohjelmat, kuten esimerkiksi pilates ja jooga. Joogaa ja pilatesta tarvitsevat myös lihasmassaa kasvattavaa pyöräilyurheilua harrastavat pitääkseen lihakset joustavina ja vapauttaakseen kehonsa jännityksistä. Pilates on erittäin suosittu kuntoilumuoto, josta pitävät sekä miehet että naiset. Pilateksen kotona harrastamiseksi tarvitset kuntoilumaton, ja kaikki muu tulee suoritetuksi kehon omalla painolla. Pilatesta rauhallisempi ja enemmän sieluun suunnattu liikkumistapa on jooga. Yin-jooga on hyvä päivän päätteen venytys tai sitten aamun tervehdys, Vinyasa-tyylin jooga on liikkuvampi ja sopii erittäin hyvin päivittäiseksi kuntoiluksesi. Valitse itsellesi sopiva kuntoilu, jota haluat kotona harrastaa, ja löydä sen mukaan tarvittavat välineet.

Aina voi harkita yksinkertaisesti uuden polkupyörän hankkimista ja lisätä sillä omaa päivittäistä liikkumistasi.

Etsi itsellesi ohjaaja tai kuntoiluohjelma

Kun olet harkinnut, mitkä sinun liikkumisesi tavoitteet ovat ja mitä lajeja haluat kotona harrastaa, etsi itsellesi ohjaaja. Sitä varten voit ottaa yhteyttä johonkin valmentajaan, joka auttaa sinua laatimaan harjoitukset, joita voit kotona tehdä, ja opettaa myös samalla tarvittavan tekniikan, jolla voit välttää vammoja. Toinen mahdollisuus on liittyä videokuntoiluihin ja aloittaa vähitellen niiden mukaan. 

Aivan aloittelijoille on suositeltavaa ennen urheilemista konsultoida jonkun valmentajan kanssa ja isompien vammojen välttämiseksi myös oppia oikea tekniikka. Ne, jotka ovat jo edistyneempiä, voivat vapaasti kuntoilla jonkin videon tai video-ohjauksen avulla. Videokuntoilujen suuri etu on se, että voit tehdä niitä itsellesi sopivana aikana ja ne ovat yleensä kohtuuhintaisia. Niiden isona miinuksena on varmasti se seikka, että videota seurattaessa ei välttämättä ymmärretä harjoituksen luonnetta aivan oikein ja tietämättään harjoituksia suoritetaan väärin. Kuntoilua aloitettaessa kaikkein tärkeintä on sinun oma terveytesi ja turvallisuutesi – löydä oikeat varusteet ja aloita kotona kuntoileminen!