Miten valita itselle sopiva pelikone – tai työkone sen puoleen?

Tietokoneen ostaminen on toisaalta nykyään todella helppoa, mutta myös vaikeata – koska ostaminen on periaatteessa tehty helpoksi ja verkkokaupat tarjoilevat satoja erilaisia tietokoneita vain parin klikkauksen päässä. On sitten kyse pelikoneen tai työkoneen ostamisesta, jokainen ostos voi olla joko hieman huti tai miksei myös osuma, mutta mitä pitäisi huomioida jos pelikone kaipaa uudistusta?

Pelikoneen hankinnan miettimiskohteet

Pelikoneen hankkiminen on monelle pelaajalle iso investointi, joten on tärkeää miettiä tarkkaan, millainen kone omiin tarpeisiin sopii. Alla on muutamia huomioitavia asioita:

 1. Käyttötarkoitus: Mihin tarkoitukseen pelikone tulee? Pelikoneen tehokkuus ja komponentit riippuvat siitä, millaisia pelejä haluaa pelata ja millaisia muita ohjelmia käyttää.
 2. Suorituskyky: Pelikoneen suorituskyky on yksi tärkeimmistä tekijöistä. Prosessori, näytönohjain ja muisti ovat tärkeimmät osat, joita kannattaa vertailla eri vaihtoehtojen välillä.
 3. Budjetti: Pelikoneita on saatavilla eri hintaluokissa, joten on hyvä miettiä, kuinka paljon rahaa on käytettävissä. Halvemmissa malleissa on yleensä heikompi suorituskyky, kun taas kalliimmissa on paremmat osat ja usein myös enemmän mahdollisuuksia päivittää niitä.
 4. Muut ominaisuudet: Pelikoneessa voi olla muitakin tärkeitä ominaisuuksia, kuten hyvä näyttö, hiljainen tuuletinjärjestelmä tai erikoiset lisälaitteet, kuten peliohjaimet tai virtuaalitodellisuuslaitteet.
 5. Valmistaja: Valmistajan maine ja takuu voivat olla tärkeitä tekijöitä pelikoneen valinnassa. Kannattaa tutkia etukäteen, millaisia kokemuksia muilla käyttäjillä on ollut tietyn valmistajan tuotteista ja mitä takuuehdot sisältävät.
 6. Päivitysmahdollisuudet: Pelikoneen päivitysmahdollisuudet voivat olla tärkeitä, jos haluaa parantaa koneen suorituskykyä tulevaisuudessa. Kannattaa tutkia, millaisia päivityksiä on mahdollista tehdä ja mitä se vaatii.

Näitä asioita pohtimalla ja vertailemalla eri vaihtoehtoja löytyy varmasti juuri omiin tarpeisiin sopiva pelikone.

Pelikoneena muu kuin tietokone

Pelikoneena voidaan käyttää myös muita laitteita kuin tietokonetta. Esimerkiksi pelikonsolit, kuten PlayStation, Xbox tai Nintendo Switch, ovat suosittuja vaihtoehtoja. Pelikonsolit ovat yleensä helppoja käyttää ja niissä on laaja valikoima pelejä. Niitä on myös helppo liittää televisioon tai monitoriin, jolloin pelaaminen on mukavampaa ja näyttö on suurempi.

Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi pelitabletit ja pelikannettavat. Pelitabletit ovat erityisesti suunniteltu pelaamiseen ja ne ovat kevyitä ja helppoja kuljettaa mukana. Pelikannettavat ovat tietokoneita, jotka on suunniteltu erityisesti pelaamiseen ja niissä on usein tehokkaat näytönohjaimet ja prosessorit.

Työtä varten tietokoneen hankkiminen edessä?

Jos olet hankkimassa tietokonetta työskentelyä varten, on tärkeää miettiä millaisia vaatimuksia työsi asettaa koneelle. Tässä muutamia seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon tietokonetta hankkiessa:

 1. Käyttötarkoitus: Mieti ensin, mihin käytät tietokonetta. Jos tarvitset konetta vain yksinkertaiseen tekstinkäsittelyyn ja sähköpostien lähettämiseen, voit valita edullisemman vaihtoehdon. Jos taas käytät konetta monimutkaisempiin ohjelmistoihin, kuten kuvankäsittelyyn tai videoiden editointiin, tarvitset tehokkaamman tietokoneen.
 2. Suoritin: Tietokoneen suorittimen teho vaikuttaa sen nopeuteen ja suorituskykyyn. Valitse suoritin, joka vastaa käyttötarkoitustasi. Esimerkiksi Intel Core i5 tai i7 -suorittimet ovat hyviä valintoja monimutkaisempaa työskentelyä varten.
 3. Muisti: Tietokoneen muistin määrä vaikuttaa sen suorituskykyyn. Jos käytät raskaita ohjelmistoja, valitse tietokone, jossa on vähintään 8 GB muistia.
 4. Tallennustila: Valitse tietokone, jossa on riittävästi tallennustilaa tarpeisiisi. Jos tallennat paljon suuria tiedostoja, kuten videoita tai kuvia, kannattaa harkita ulkoisen kovalevyn hankkimista.
 5. Näyttö: Valitse näyttö, joka sopii käyttötarkoitukseesi. Jos työskentelet paljon moniajoa vaativilla ohjelmistoilla, suurempi näyttö voi olla hyödyllinen. Jos taas matkustat paljon työn vuoksi, valitse kevyt ja kannettava tietokone.
 6. Käyttöjärjestelmä: Valitse käyttöjärjestelmä, joka sopii tarpeisiisi. Windows on yleinen valinta, mutta myös MacOS tai Linux voivat olla hyviä vaihtoehtoja.
 7. Budjetti: Mieti, kuinka paljon olet valmis käyttämään tietokoneeseen. Tietokoneet vaihtelevat hinnaltaan muutamasta sadasta eurosta tuhansiin euroihin. Älä kuitenkaan unohda, että laadukas tietokone voi olla pitkäaikainen investointi, joka maksaa itsensä takaisin tehokkaampana työskentelynä ja pidempänä käyttöiänä.