Savuton Suomi 2030 – hanke etenee kohti tavoitetta

Vuonna 2010 Suomessa asetettiin tavoite tupakkatuotteiden käytön loppumisesta vuoteen 2040 mennessä. Vuonna 2016 tehdyn tupakkalain kokonaisuudistuksen myötä tavoitetta aikaistettiin kymmenellä vuodella ja nyt Savuton Suomi tavoitteeseen on aikaa noin kahdeksan vuotta.

Vuonna 2016 tehty tupakkalain kokonaisuudistus toi mukanaan kunnianhimoisen tavoitteen tupakoinnin loppumisesta Suomessa kokonaan vuoteen 2030 mennessä. Tupakkalain muutokset ovatkin vauhdittaneet tupakoinnin lopettamista, ja tupakointi on vähentynyt kaikissa ikäryhmissä vuosi vuodelta.

Merkittävimmät muutokset tupakkalain kokonaisuudistuksessa

Kuvalliset terveysvaroitukset

Tupakkatuotteiden vähittäismyyntipakkauksiin kuva- ja tekstivaroitukset, joiden tuli peittää vähintään 65 prosenttia tupakka-askin etu- ja takapinnasta.

Rajoituksia maahantuontiin ja etämyyntiin

Suomessa asuvan henkilön tulee olla poissa Suomesta yli 24 tuntia tuodakseen tupakkatuotteita ETA-maiden ulkopuolelta. Tupakkatuotteiden ja sähkösavukkeiden etämyynti ja verkkokauppa kiellettiin.

Parveketupakoinnin rajoittaminen

Taloyhtiöille mahdollisuus rajoittaa tai kieltää tupakointi asuntokohtaisilla parvekkeilla.

Autotupakointi

Autossa tupakointi on kiellettyä, mikäli kyydissä on alle 15-vuotias lapsi.

Maku- ja tuoksukielto

Tunnusomaisten makujen ja tuoksujen lisääminen savukkeisiin kiellettiin ja ainoa sallittu maku savukkeissa on tupakan oma maku. Mentol-savukkeiden myynnin loppumiselle annettiin siirtymäaika ja mentolin makuisten savukkeiden myynti lopetettiin siirtymäajan jälkeen vuonna 2020.

Lisäkiristyksiä tupakkalakiin tulossa jo tänä vuonna?

Tupakkalakiin on kaavailtu kiristyksiä, jotka astuisivat voimaan vuoden 2022 alussa. Uuteen tupakkalakiin sisältyisi kuitenkin useita siirtymäsäännöksiä ja osa muutoksista astuisi voimaan siirtymäajan jälkeen vuosina 2023 ja 2024.

Tupakointikieltojen laajentamisella haetaan ihmisille, etenkin pienille lapsille, suojaa passiivisen tupakoinnin haitoilta. Vaikka monelle tuntuukin täysin itsestään selvyydeltä, ettei esimerkiksi leikkipuistoissa voi tupakoida, valitettavan usein tähänkin näkyyn vielä Suomessa törmää. Lisäksi tupakointikieltojen lisääminen eri julkisilla paikoilla vähentää tupakoinnista aiheutuvaa roskaamista ja siitä syntyviä ympäristöhaittoja.

Lisämuutoksia myyntipakkauksiin

Esityksen mukaan tupakkatuotteiden ja vastaavien tuotteiden myyntipakkaukset yhdenmukaistetaan, eivätkä ne saa erottua merkinnöiltään toisistaan. Tämä poistaisi tupakka-askeista esimerkiksi bränditunnukset ja logot. Tuotepakkausten yhdenmukaistamisella haetaan myyntipakkausten houkuttelevuuden ja pakkauksien markkinointikäytön estämistä. Tuotepakkauksiin liittyvä sääntely tulisi voimaan vuoden 2023 alusta.

Yleisillä paikoilla tupakointi tiukemmaksi

Tupakointi kiellettäisiin jatkossa yleisillä uimarannoilla ja leikkikentillä. Myös sisätilojen uusi määritelmä muuttaisi esimerkiksi sen, että useimpien bussipysäkkien katokset katsottaisiin uuden lain mukaan sisätiloiksi, ja näin niissä tupakointi tulisi myös kielletyksi.

Terassitupakointiin kiristyksiä

Tupakkalaissa säädettyä sisätilaa tullaan laajentamaan. Nykyään tupakointi terasseilla on mahdollista, jos terassilla on katto ja kaksi seinää. Uuden tupakkalain mukaan tupakointi olisi mahdollista vain terasseilla, joissa on esimerkiksi kaksi seinää ilman kattoa tai korkeintaan katto ja yksi seinä. Sisätiloja koskeva määritelmä tulisi voimaan vuoden 2024 alusta.

Makujen ja tuoksujen lisääminen entistä tiukemmaksi

Nykyään vain savukkeita ja kääretupakkaa koskeva, tunnusomaisten tuoksujen ja makujen kielto, laajennetaan koskemaan kaikkia tupakkatuotteita. Näin ollen myös tuotteet, joilla on tarkoitus saada aikaiseksi tupakkatuotteelle tunnusomainen maku tai tuoksu, kiellettäisiin myös. Tunnusomaisten makujen ja tuoksujen käyttö sähkösavukkeiden nesteissä pysyy edelleen kiellettynä.

Nikotiinikorvaushoito avuksi matkalle savuttomuuteen

Nikotiinikorvaushoitotuotteiden myynti Suomessa on kasvanut vuosi toisensa jälkeen, ja erityisesti koronapandemian aikana yhä useammat suomalaiset ovat lopettaneet tupakoinnin korvaushoitotuotteiden avulla. Esimerkiksi Zonnic -nikotiiniannospussit myytiin loppuun useissa kaupoissa ja kioskeissa pandemian aikana. Nikotiinikorvaushoitotuotteet lievittävät tupakoinnin lopettamisesta aiheutuvia vieroitusoireita ja nostavat merkittävästi lopettamisessa onnistumisen mahdollisuutta.

Korvaushoitotuotteet ovat Suomessa helposti saatavilla niin apteekeissa, kaupoissa ja kioskeissa kuin verkkokaupoissakin. Yksi Suomen suosituimmista nikotiinikorvaushoitotuotteita tarjoavista verkkokaupoista on nicofy.com, jonka verkkokaupasta löytyy laaja valikoima Suomen suosituimmaksi korvaushoitotuotteeksi nousseita nikotiinipusseja. Nicofy tarjoaa hyvän valikoiman lisäksi Suomen halvimmat nikotiinipussit.

Nikotiinipussien tilaaminen ETA-alueella sijaitsevasta verkkokaupasta on täysin turvallinen ja helppo tapa tupakoinnin lopettamisen avuksi käytettävien itsehoitolääkkeiden hankintaan.

Suomen tullin antaman ohjeistuksen mukaan, itsehoitolääkkeinä käytettäviä nikotiinipusseja voi tilata Suomeen jopa kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän kerrallaan. Luotettavasta ja vastuullisesta verkkokaupasta saat asiantuntevaa palvelua suomen kielellä, ja tilaukset toimitetaan nopeasti ja luotettavasti suoraan kotiovellesi.