Yrittäjä – pidä huolta itsestäsi

Suomi luottaa ja toimii pienten yritysten ja yrittäjien voimalla. Vaikka isossa mediassa puhutaan pääsääntöisesti vain isoista tehtaista, ulkomaankaupasta ja isoista kaupoista kuten esimerkiksi muutama vuosi sitten Supercellin myynti Kiinaan tai nyt Woltin myynti amerikkalaisille, mutta tosiasiassa Suomi toimii pienten, paikallisten yritysten voimalla.

Pienistä yrityksistä kirjoitellaan sitten paikallisella tasolla, ja heille saatetaan antaa paikallisten yrittäjäyhdistysten toimesta myös tunnustuksia, kuten juuri tehtiin Uudellamaalla antamalla tunnustus paikalliselle yrittäjälle Inkoossa vuosikymmenien työstä veneiden parissa – mutta jostain syystä tämä pienimuotoisempi yritystoiminta ei nouse esille edes yrittäjyysajattelussa, tai opinnoissa, joissa tavoitteena on useasti ulkomaankauppa ja isot yrityskuviot ja kansainvälisyys – tosiasia kuitenkin on, että tuhannet suomalaiset yritykset ja yrittäjät toimivat vain omalla, pienellä alueella.

Pidä huolta itsestäsi

Tähän perusongelmaan liittyy myös se, että yrittäjän pitää huolehtia itsestään. Siinä missä isoissa yrityksissä on toimitusjohtajat joilla on viikkoa lomia, ei pienissä yrityksissä ole sellaisiin välttämättä varaa, mutta monesti myös yrittäjä itse tykkää liikaa tehdä omia töitään – välillä kuitenkin pitäisi miettiä niitä muitakin asioita, kuin asiakkaita tai sitä omaa yritystoimintaa.

Koska esimerkiksi yrittäjänä tarkastit oman taloutesi tilanteen, koska kartoitit kuukausittaiset kulut samalla tavalla kuin tiedät yrityksen kulurakenteen, kuinka paljon esimerkiksi taloudessa kuluu päivittäistavarakauppaan, tai kuinka monta pientä osamaksulaskua kuukaudessa tulee maksettua, ja kuinka monta pientä lainaa löytyy eri asioista? Jos yrittäjä ottaisi tällaisen oman talouden tarkistuksen itse, näkisi hän kuukaudessa, kannattaisiko hänen esimerkiksi yhdistää näitä osamaksuvelkoja ja pieniä lainoja yhdeksi lainaksi esimerkiksi yhdistelmalaina.fi palvelun kautta – todennäköisesti tuloksena olisi sekä rahallista että ajallista säästöä, kun monesta laskusta tulisi vain yksi kuukausittainen lasku. Eikä vain se säästäminen, mutta tietous siitä, kuinka paljon niitä lainoja ja osamaksuja oikeasti on. Ilman seurantaa niitä pieniä laskuja nimittäin saattaa kertyä oikeasti useampia ja niiden oheiskuluja saattaa mennä kymmeniä euroja kuukausittain – etkö sinäkin haluaisi säästää nekin rahat parempaan käyttöön?

Omasta itsestäsi huolehtiminen

Kun talous on kunnossa, tai ainakin tiedossa todellinen tilanne, on myös helpompi suhtautua kaikkeen muuhunkin tekemiseen, kuten itsestään huolehtimiseen. Se ei tarkoita sitä, että yrittäjän pitäisi välttämättä pitää kahden viikon talvilomaa ja 4-5 viikon kesälomaa, mutta se tarkoittaa sitä, ettei niitä töitä tarvitse joka päivä tehdä – eikä edes täysiä yli kymmenen tunnin päiviä – omasta työkunnosta huolehtiminen on tärkeää sekä yrittäjälle, että yritykselle.

Mitä paremmassa kunnossa itse on sekä henkisesti, että fyysisesti, sitä paremmat mahdollisuudet myös yrityksellä on menestyä, tai toimia. Itse luotu kiire, väsymys ja paineet saavat aikaan päätöksiä, jotka eivät ole välttämättä mietittyjä tai perusteltuja, ja jotka saattavat koitua yrityksen toiminnalle haitallisiksi – ja vain koska yrittäjä ei ole huolehtinut itsensä hyvinvoinnista. Yrittäjän hyvinvointi on myös yrityksen hyvinvointia.

Elämästä voi myös nauttia yritystoiminnan ohessa, eikä nauttiminen aina tarkoita rahallista kulutusta. Nautinto voi olla hyvien ystävien seurassa vietettyä aikaa, luonnossa liikkumista, omien harrastusten parissa aktiivisesti olemista – monesti sanotaan, että elämä koostuu tasapainoisesti eri asioista, joista työ on vain yksi – työ ei voi olla elämä, vaikka se monilla yksinyrittäjillä siltä välillä tuntuu.

Tasapainon löytäminen

Liian usein käy niin, että varsinkin yksinyrittäjä ja pienen yrityksen vetovastuussa oleva yrittäjä jää yksin paineen alle. Yrittäjän pitää uskaltaa myös pyytää ja hakea apua, ei ole epäonnistumista jos ymmärtää, että kaikkea ei voi, eikä tarvitse tehdä yksin, ja yrittäjänkin pitää päästä keskustelemaan perheen ulkopuolelle pään sisäisistä asioista.

Yrittäjänkin elämä on tasapainoiluja yritystoiminnan ja muun elämän kanssa, eikä sosiaaliselle elämällä voi laittaa hintalappua – meidät on kuitenkin tehty nimenomaan toisten ihmisten kanssa toimimista varten.

Luettavaa muilta alueilta

Oletko kiinnostunut eurooppalaisesta autoteollisuudesta ja sen uutuusmalleista. Niitä esitellään mm. europeancars.fi sivustolla suomeksi. Entä oletko jouluihmisiä? Jouluntaikaa.com tarjoilee niin keskustelukanavat kuin lahjaideat kaikki samasta paikasta – ja keskusteluissa on parhaimmillaan satoja jouluihmisiä kirjoittelemassa omia joulutarinoitaan. Kolmantena vinkkinä pitää tässä nostaa esille sitten yksi sivu liittyen sijoittamiseen, säästämiseen ja lainoihin: https://vertaapikavippi.fi näiden sivustojen kautta löytyy paljon mielenkiintoista luettavaa… ja sitten vielä: jos tykkäät kahvista tutustu www.kahvilapaiva.fi sivustoon.