Muista ystävää

Ystävänpäivä kolkuttelee taas kalenterissa ja tänään keskiviikkona on hyvä hetki muistaa parhaita ystäviä. Ystävät ovat meille jokaiselle tärkeitä kumppaneita elämän pyörteissä.

Historiasta

Kukaan ei voi varmuudella sanoa, mistä helmikuun 14.päivän vietto on alkanut. Meillä nykyään Ystävänpäivänä tunnettu ja useissa muissa maissa Saint Valentines päivänä tunnettu juhla on lienee alkanut kristinuskon pyhimys Valentinuksen juhlimisesta. Näitä Valentinus-nimisiä pyhimyksiä oli kirkolla useampia. Päivän viettoon liittyy eri maissa erilaisia viettotapoja, mutta niissä ovat vahvoina paikallinen kulttuuri, uskonto ja nykymaailman mukana tuonot kaupallisuus ja sitä kautta romantiikka ja erilaiset lahjat.

Ihmeteko tyrmässä

Jos lähtee tarkemmin lukemaan tuosta Valentinuksesta, käy ilmi, että hänet aikoinaan Roomassa tuomittiin vankilaan, koska hän vihki sotilaita ja sotilaiden häät olivat kiellettyjä. Tarinat kertovat myös, että ollessaan vangittuna ja odottaessaan tuomiotaan, Valentinus olisi ihmeteollaan saanut tuomarinsa sokean tyttären jälleen näkemään ja kuinka Valentinus olisi tälle tytölle ennen mestaustaan lähettänyt kirjeen allekirjoituksella ”Sinun Valentinuksesi”.
Luonnollisestikaan tuosta tapahtumasta ei ole nykypäiviin jäljellä yhtäkään dokumenttia ja onkin todennäköistä, että koko tarina on kirjoitettu satoja vuosia papin mestauksen jälkeen.

”For this was on seynt Volantynys day
Whan euery bryd comyth there to chese his make”.

Nykymuotoinen romantiikka tuli päivään 14. vuosisadalla kuuluisan runoilijan Geoffrey Chaucerin teosten kautta ja suklaat, kortit ja kukat tulivat myös 1800-luvun Englannista. Chaucer kirjoitti edellämainitun runon vuonna 1381 Englannin Richard II:n ja Anne of Bohemian kihlajaisiin.
Eri maissa Valentinuksen päivän vietto vaihtelee. Meillä se on 14.2. mutta se voi muualla olla 6. heinäkuuta tai 30. heinäkuuta.

Nykypäivä

Oli sitten päivän historia mikä tahansa, voi meistä jokainen valita Ystävänpäivän viettotavan oman tyylinsä ja tapojensa mukaisesti.
Ystävää voi muistaa käymällä tämän luona, soittamalla tai kirjoittamalla ystävälle. Ystävää voi muistaa ostamalla lahjan tai viemällä hänet kahville tai syömään ja jos kyse on omasta rakkaasta, niin Ystävänpäivä on hyvä syy ostaa se sormus, riipus tai mikä tahansa koru – tai vaikkapa jopa esittää se yksi iso kysymys, jos se on vielä tekemättä.
Ystävänpäivä on tuonut mukanaan luonnollisesti myös kaupallisuuden ja erilaiset kaupat niin kivijalka- kuin verkkokaupatkin tarjoavat alennuksia ja ravintoloissa voi olla jopa erikoisruokalista Ystäville ja tarjouksia pariskunnille ja ystäväseurueille.
Nykymaailman meno on niin vauhdikasta ja viikoittain saamme lukea mustia uutisia ympäri maailmaa, joten tällainen ilon- ja ystävyyden juhla on aivan paikallaan, jopa sen kaupallisuuden kera.

KO