Oikea lahja oikealle ihmiselle – näillä vinkeillä onnistut

Lahja annetaan usein tunteella ja sillä muistutetaan ihmisen saavutuksia tai tärkeitä ajankohtia. Lahja on kiitoksen ja muistamisen osoitus ja niihin voidaan liittää paljon tunteita ja odotuksia. Lahjan hankinnan ei tarvitse olla työlästä ja pienillä vinkeillä pääsee jo pitkälle. Tämä artikkeli on sponsoroitu.

Lahja kannattaa hankkia harkiten, jotta sen idea olisi mahdollisimman onnistunut. Lahjan tarkoitus on tehdä vastaanottaja iloiseksi, mikä vahvistaa usein antajan ja vastaanottajan keskinäistä suhdetta. Kun lahja sisältää ajatusta, voi se synnyttää erityisen tunteen, joka kestää pitkään lahjan jälkeenikin.   

Kerro tunteistasi lahjalla  

Lahja läheisellesi voi olla ehkä haastavin kaikista lahjojen vastaanottajien ryhmistä. Lahjan saajan on tällöin toivon mukaan se tärkein ja rakkain ihminen. Tästä huolimatta lahjan hankinnasta ei tarvitse tehdä maailmaa mullistavaa operaatiota, vaan voit antaa lahjoja läheisellesi helposti pienten taustaselvittelyjen avulla.   

Idean puuttuessa täysin voit kääntyä suoraan läheisempäsi puoleen ja kysyä rohkeasti lahjatoiveista. Jos et saa suoraan kysymykseesi suoraa vastausta, saat todennäköisesti ainakin pientä vihiä, jolla pääset oikealle raiteelle.    

Lahjalla voidaan haluta jotain, jota läheisesi kaipaa suhteeltanne. Jos laatuaika on kortilla, kannattaa miettiä aineettomia lahjoja. Jos puolisosi puolestaan toivoo tiettyä tuotetta, kannattaa sillekin olla herkkänä korvana.   

Läheiselle ostettavaa lahjaa varten ei tarvitse välttämättä kääntyä vastaanottajan puoleen. Voit nimittäin kysyä vinkkejä puolisosi ystäviltä tai muilta tärkeiltä henkilöiltä. Sydänystävällä saattaa olla jotain ainutlaatuista tietoa rakkaimpasi mieltymyksistä. Parhaassa tapauksessa yllätät kumppanisi täysin, mikä voi aiheuttaa enemmän iloa kuin itse lahja. 

Kollegalle voi antaa henkilökohtaisenkin lahjan  

Kun kollega on siirtymässä muihin haasteisiin työpaikan sisä- tai ulkopuolella, on yleensä lahjan paikka. Työpaikoilla annetaan lahjoja aktiivisesti puolin ja toisin. Merkkipäivinä työntekijä voi tuoda tiimin iloksi kakku ja jouluisin porukka saa valita itselleen mieluisan joululahjan. Yrityksessä mietitäänkin tarkemmin lahjoja oikeaan tilaisuuteen, jotta käytäntö ei aiheuta sen kummempaa eripuraa organisaatioiden kesken.   

Jos suunnittelet lahjaa työkaverillesi, kannattaa miettiä aluksi työntekijän profiilia ja luonnetta. Pohdi, mistä hänet työpaikalla tunnetaan ja yritä hahmottaa työntekijän sisäistä brändiä. Jos työkaverisi puhuu intoa puhkuen jääkiekosta, voi se olla jotain siihen liittyvää. Hyviä elintapoja noudattava kollega saattaa ilahtua esimerkiksi ympäristöystävällisesti vesipullosta.   

Työpaikalla kannattaakin olla herkkänä korvana, jotta lahjanhankinta onnistuu mukavasti. Lahja saa olla ainakin hieman henkilökohtainen, koska se saa aikaan todennäköisesti mukavampia tunteita ja työtiimiä muistetaan luultavasti lämmöllä pidempään.   

Naapurisovun ylläpitoa lahjoilla  

Naapureiden tulehtuneista väleistä kuulee joskus kauhutarinoita ja iloisemmat esimerkit jäävät joskus niiden varjoon. Naapurien ei tarvitse olla sydänystäviä, mutta yhteiselo sujuu taatusti mielekkäämmin, kun talonyhtiössä tullaan hyvin toimeen.   

Naapurien välinen yhteiselo on parhaimmillaan sellainen, jossa ihmiset auttavat toisiaan tarpeen tullen. Puuttuva kananmuna tai suodatin pussi voidaan lainat ovea koputtamalla ja vastapalveluksena voit luvata kastella naapurin kasveja, jos hän on pitkään poissa.   

Mukavaa naapurisuhdetta kannattaa juhlistaa pienillä lahjoilla ja voit antaa esimerkiksi joulun lähestyessä mukavan yllätyksen. Sen ei tarvitse olla mitään prameaa, vaan esimerkiksi tunnelmallinen konvehtirasia tai juustosetti riittävät enemmän kuin tarpeeksi. Joululahjalla voidaan kiittää kuluneesta vuodesta ja odottaa ilolla sujuvaa yhteistyötä seuraavalle vuodelle.   

Lapsien ilo 

Lapset vastaanottavat tunnetusti erittäin innoissaan erilaisia lahjoja. Syntymäpäivät ja joulut huipentuvat usein lahjojen antoon, mutta aikuinen saattaa pohtia sopivinta lahjaa omalle tai läheiselle lapselle. Trendit vaihtuvat tiuhaa tahtia ja esimerkiksi kymmenenvuotiaan tytön tai pojan mieltymykset voivat tuntua täydeltä mysteeriltä. 

Onneksi hätä ei ole tämän näköinen, vaan lahjan hankinta kannattaa aloittaa kysymällä lapsen vanhemmilta suosituksia. Se on yleensä erittäin järkevää, koska silloin vanhempi voi sanella, minkälaisia lahjoja perheessä halutaan vastaanottaa. Jotkut perheet haluavat hallita ruutuaikaa, joten pelaamiseen liittyvä lahja ei ehkä aiheuta suurta innostusta vanhemmissa

Lapselle annettava lahja tulee olla tietysti myös erityisen turvallinen, jotta se sopii lapsen käyttöön. Jos annat lapselle lahjaksi rahaa, kannattaa tarkistaa lahjaveroon liittyvät ajankohtaiset säädökset. Lapsen lahjaa harkitessa kannattaa myös muistaa se, että huomio ja läsnäolo ovat yleensä lahjaa monin verroin arvokkaampia, vaikka ne eivät juhlahumussa saakaan ansaittua huomiota.