Suomalaiset ja viinit: miten viiniä kulutetaan Suomessa

Viinikulttuuri on Suomessa kasvanut viime vuosina merkittävästi. Suurin osa suomalaisista kuluttaa viiniä lähinnä ruuan yhteydessä, mutta myös viinin harrastajamäärät ovat kasvaneet. Suomen ravintolakulttuuri on muuttunut monipuolisemmaksi, ja viinivalikoimat ovat laajentuneet entisestään. Viiniä kaupasta saa ostaa jo pienellä prosentilla varustettuna, mutta varsinaisesti viinit eivät ole vieläkään suomalaisissa elintarvikekaupoissa.

Suomalaiset ovat perinteisesti suosineet makeita ja kevyitä valkoviinejä, kuten lievästi hapokasta Rieslingiä ja makeaa Moscatoa. Myös punaviinien suosio on kasvanut, ja erityisesti marjaisat ja raikkaat Pinot Noir -viinit ovat löytäneet paikkansa suomalaisten viininystävien sydämissä. Suomessa valmistetaan myös viinejä, ja erityisesti marjaviinit ovat saaneet suosiota.

Viinin harrastajat voivat osallistua erilaisiin viinitastingeihin ja -koulutuksiin, joita järjestetään ympäri maata. Myös viinimessut ovat suosittuja, ja ne ovat kasvattaneet kävijämääriään vuosi vuodelta.

Suomalaiset viininharrastajat suosivat erityisesti luomuviinejä ja kestävän kehityksen periaatteita noudattavia viinejä. Monet viininvalmistajat ovatkin siirtyneet ympäristöystävällisempään ja kestävämpään tuotantoon vastatakseen kuluttajien toiveisiin.

Viini, Alko ja suomalaiset

Viini on kaupoissa Suomessa, mutta sen myynti on valtion monopoli. Alkoholin myyntiin erikoistunut valtion omistama yritys Alko myy viinejä ja muita alkoholijuomia yli 350 myymälässä ympäri Suomea sekä verkkokaupassa. Alko valvoo myös alkoholin maahantuontia ja tukkumyyntiä Suomessa. Tämä järjestelmä on ollut voimassa Suomessa jo pitkään ja sen tarkoitus on muun muassa rajoittaa alkoholin kulutusta ja ehkäistä alkoholihaittoja.

Viinin kulutus Suomessa on kasvanut viime vuosina, vaikka viinikulttuuri ei olekaan yhtä vahva kuin esimerkiksi Välimeren maissa. Suomalaiset kuluttavat eniten valkoviiniä, mutta myös punaviinin ja roseeviinin suosio on kasvussa. Viiniä nautitaan yleisesti ruoan kanssa ja erilaisissa juhlatilaisuuksissa. Monissa ravintoloissa on myös laaja viinilista ja viinibaarit ovat yleistyneet kaupungeissa. Suomessa järjestetään myös viinifestivaaleja ja -tapahtumia, joissa pääsee maistelemaan erilaisia viinejä.

Viinitasting

Viinitasting tarkoittaa viininmaistelua, joka voidaan järjestää esimerkiksi ravintolassa, viinitilalla tai viinikaupassa. Tastingissa osallistujat maistavat erilaisia viinejä ja oppivat tunnistamaan niiden eri ominaisuuksia, kuten makua, tuoksua ja väriä. Tastingin tarkoituksena on syventää osallistujien tietämystä viineistä ja auttaa heitä löytämään uusia suosikkeja. Usein tastingin yhteydessä myös jaetaan tietoa esimerkiksi viinien valmistusprosessista, tarjoilusta ja säilytyksestä. Tasting voi olla hauska ja opettavainen tapa tutustua erilaisiin viineihin yhdessä ystävien tai perheen kanssa.

Viini ja ruoka

Viini ja ruoka ovat usein erottamattomat toisistaan nautittuina yhdessä. Viiniä valittaessa kannattaa ottaa huomioon ruoan maku, koostumus ja mausteisuus, jotta viini ja ruoka täydentävät toisiaan mahdollisimman hyvin. Esimerkiksi punaviini sopii usein parhaiten punaisen lihan, kuten pihvin tai karitsan kanssa, kun taas vaalea kala tai salaatit voi tarjoilla paremmin vaaleanpunaisen tai valkoisen viinin kanssa. Makeat jälkiruoat sopivat hyvin jälkiruokaviinin kera, kun taas suolaiset juustot voi tarjoilla punaviinin kanssa.

Viinin ja ruoan yhdistämisen tavoitteena on, että ne täydentävät toisiaan niin, että viini korostaa ruoan makua ja päinvastoin. Viinin mausteisuus ja hapokkuus voivat myös leikata rasvaisuutta tai miedontaa mausteisuutta ruoassa, mikä parantaa kokonaisuuden makuelämystä.

Viinitasting on myös suosittu tapa nauttia viineistä ja oppia niiden eroista ja ominaisuuksista. Viinitastingissa maistellaan usein useita eri viinejä ja keskustellaan niiden tuoksuista, mausta ja jälkimakusta. Viinitastingiin voi osallistua yksin tai yhdessä ystävien kanssa, ja se voi olla hauska ja opettavainen tapa tutustua erilaisiin viineihin ja niiden valmistusprosessiin.

Viini ja seurustelu

Viini ja seurustelu ovat usein kulkeneet käsi kädessä ympäri maailmaa. Viini on sosiaalinen juoma, joka on monessa kulttuurissa tärkeä osa tapaamisia ja juhlahetkiä ystävien ja perheen kanssa.

Viinin ja ruoan yhdistäminen on myös merkittävä osa seurustelua ja nautiskelua. Oikein valitut viinit voivat täydentää ruokien makuelämyksiä ja tehdä aterioista vieläkin nautinnollisempia. Viinien valinta ruokapöytään voi kuitenkin tuntua haastavalta, ja moni saattaa kaivata apua viiniasiantuntijalta tai -myyjältä.

Viini on myös monipuolinen aihe keskusteluun seurassa. Viinistä voi puhua esimerkiksi sen tuoksusta, mausta, valmistusprosessista, viinialueista ja viinirypäleistä. Erilaiset viinimatkat ja -tastingit ovat suosittuja tapahtumia, joissa voi tutustua erilaisiin viineihin ja niiden valmistukseen yhdessä samanhenkisten ihmisten kanssa.

Kaiken kaikkiaan viini ja seurustelu muodostavat miellyttävän yhdistelmän, joka tarjoaa monia mahdollisuuksia nautiskeluun ja sosiaalisiin tilanteisiin.

Eurooppa ja Suomi – tulevaisuudessa

Mietityttääkö sinua Suomen ja Euroopan tulevaisuus, yhdessä tai erikseen? Nyt maaliskuussa 2023 olemme avanneet asiaa käsittelevän sivuston Suomi Euroopassa, jolla tulemme kertomaan Suomen ja EU:n asioista, poliitikkojen mielipiteitä, uutisia, tiedotteita… sillä ensi vuonna on jälleen Eurovaalit. Laita omiin selaimen kirjanmerkkeihin ja piipahda lukemassa, mitä Euroopassa tapahtuu.