Lainojen yhdistäminen voi auttaa säästämisessä ennen uuden lainan hakua

Aloittelevan yrittäjän tai miksei pidempiaikaisen osaajankin on välillä saatava lisärahoitusta yritystoiminnalleen. Ennen kuin aloitat tutustumaan uuden lainan hakemisen mahdollisuuksiin, voi olla hyvä idea perehtyä mitä olemassa oleville lainoille voidaan tehdä.

Lainat tulee aina maksaa takaisin, minkä takia niiden takaisinmaksusta kannattaa tehdä mahdollisimman kivutonta. Jos sinulle on kertynyt monia pienlainoja, voi olla hyvä idea tutustua lainojen yhdistämiseen. Lainojen yhdistäminen tarkoittaa pienlainojen yhdistämisestä yhdeksi suureksi lainaksi. Mutta miksi tämä saattaa olla kannatettava vaihtoehto?

Lainojen yhdistäminen voi helpottaa takaisinmaksua

Nykyään yrittäjille kuten myös yksityisille lainanhakijoille on lukemattomasti erilaisia mahdollisuuksia. Näihin kuuluu tietenkin sekä suuremmat lainat tiettyihin tarkoituksiin kuten myös pienlainat. Voi olla mahdollista, että yrittäjänä kertyy jopa muutamia pienlainoja takaisinmaksettavaksi.

Pienlainat ovat nopeita ja käteviä lainoja, mutta niissä on yleensä suhteessa korkeampi korko kuin suuremmissa lainoissa. Tämän takia niiden takaisinmaksu saattaa kaivata helpotusta. Lainojen yhdistäminen voi auttaa juuri tässä asiassa. Lainoja yhdistämällä niistä tehdään yksi suurempi laina takaisinmaksua varten. 

Siten yrittäjän tulee vain keskittyä vain yhden lainan takaisinmaksuun monien vaihtoehtojen sijasta. Samalla lainan korko lasketaan uudelleen. Tämä saattaa päätyä olemaan pienempi korko kuin monien yksittäisten lainojen. Siten lainojen takaisinmaksusta voi tulla sekä helpompaa että halvempaa yrittäjälle.

Pankit lainaajana

Vaikka on olemassa keinoja säästää, yrittäjät miettivät ajoittain myös uuden lainan hakemista. Tätä varten on hyvä tietää erilaisista mahdollisuuksista. Siten voit hakea sinulle sopivinta lainaa oli se sitten yrittäjänä tai yksityisenä hakijana. 

Pankkien lainat ovat monesti turvallisin ja pienikorkoisin ratkaisu. Pankit tarjoavat monesti lainoilleen korkosuojausta, jotka hallitsevat korkoriskejä ottaen markkinanäkemyksen ja riskinsietokyvyn huomioon. Sillä voidaan määritellä korolle esimerkiksi korkokatto, jota se ei tule koskaan ylittämään. 

Pankit ovat lainaa myöntäessään tarkkoja ja vaativatkin monesti pitkän listan dokumentteja. Pankkien tarkan riskiarvion vuoksi heidän on mahdollista tarjota matalakorkoisempia lainoja kuin muiden rahalaitosten, sillä he pitävät lainan turvallisuutta suurempana prioriteettina kuin saamiaan korkotuloja. Myös lainojen yhdistäminen on monesti pankkien kanssa neuvoteltavissa, mikäli sinulla on jo useampi pieni laina, joiden korko- ja tilinhoitokuluja haluat minimoida. 

Muut rahalaitokset

Erilaiset kulutusluottoja myöntävät yritykset tarjoavat valikoimassaan nykyään monia erilaisia tarjouksia. Siten niistä voidaan löytää sekä yrityslainoja että yksittäisiä lainoja. Muiden rahalaitosten lainoissa ei yleensä tarvita ollenkaan takaajia, mikä tarkoittaa että lainan myöntäminen on heille korkeamman riskin toimintaa. Tämän vuoksi näissä lainoissa on tyypillisesti myös korkeammat korot. 

Parin vuoden takainen lainsäädäntö kuitenkin määrää Suomessa haettavien lainojen nimelliskorkojen korkokatoksi 20 prosenttia, mikä on toki sekin tuntuva, mutta sen yli ei voida luotoissa mennä. Vaikkei takaajia olekaan, tekevät muutkin rahalaitokset aina omat riskiarvionsa. Hakemukseen vaaditaan yleensä vastuuhenkilö. Samoin kuin pankeilla, myös muilla rahalaitoksilla lainojen yhdistäminen on mahdollista, mikäli sinulla on useampi pienempi laina ja haluat maksaa niitä takaisin vain yhdelle velkojalle. 

Yleisesti

Lainaa hakiessa tulee tehdä tarkka arvio lainantarpeesta. Haettavan summan tulisi olla tarpeita vastaava ja sellainen, että sen pystyy varmasti tulevaisuudessa maksamaan pois kaikkine kuluineen. Tulevalle kaudelle kannattaa laatia tarkka budjetti ja mahdollisuuksien mukaan myös jonkinlainen ennuste, jolla arvioidaan tulevia kuluja. Kuluihin tulisi sisältyä myös lainan lyhennykset ja muut kulut. 
Pankeilta yrityslainaa hakiessa päästään aina neuvottelemaan juuri hakijalle sopivasta lainasta osaavan asiantuntijan kanssa, joka osaa laatia yritykselle sopivimman ja realistisimman lainasopimuksen, kun taas muita rahalaitoksia käyttäessä hakija on täysin omassa vastuussa sopivan sopimuksen löytymisestä. Tällöin onkin suositeltavaa vertailla lainat tarkoin, sillä niiden kulujen välillä saattaa olla suuriakin eroja. Lähtökohtaisesti pankeilla on muita rahalaitoksia paremmat lainaehdot, mutta esimerkiksi aloittelevalle yrittäjälle, saattavat muut rahalaitokset olla ainoa vaihtoehto lainan saamiseen. Muut rahalaitokset ja luotonmyöntäjät eivät monesti vaadi yritykseltä pitkää historiaa, kunhan hakija pystyy tavalla tai toisella osoittamaan olevansa maksukykyinen, jotta laina kannattaa. Molemmissa vaihtoehdoissa on toisin sanottuna puolensa.